Η «Νόσος Χ» είναι μία ασθένεια που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη θανατηφόρα πανδημία, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Με τον όρο «Νόσος Χ», που επινόησε ο ΠΟΥ το 2018, περιγράφει μια ασθένεια που είναι άγνωστη στην ιατρική επιστήμη.
Και ως ασθένεια– είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο, μύκητα ή κάτι άλλο – το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν εμβόλια ή διαθέσιμες θεραπείες.
«Αυτό δεν είναι το προϊόν επιστημονικής φαντασίας. Αυτό είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε. Αυτή είναι η “νόσος Χ”», υπογράμμισε στην Telegraph ο διακεκριμένος Αμερικανός επιδημιολόγος Dr. Richard Hatchett.
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ένα περιστατικό της «νόσου Χ» να βρίσκεται προ των πυλών», επεσήμανε στο National Post ο Dr. Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη.
«Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», σημείωσε ο Chatterjee στη New York Post.
Από που προήλθε η «Νόσος Χ»
Επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι η επόμενη “Νόσος Χ” θα είναι ζωονοσογόνος, όπως ο Έμπολα, το HIV/AIDS και ο COVID-19, που σημαίνει ότι θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί και θα μολύνει τον πληθυσμό.
Όμως, υπάρχουν και άλλες πηγές ασθενειών και η βιοτρομοκρατία θα μπορούσε να είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας.
«Η απελευθέρωση τέτοιων ιών, είτε μέσω εργαστηριακών ατυχημάτων είτε ως πράξη βιοτρομοκρατίας, μπορεί να οδηγήσει σε μια θανατηφόρο νόσο Χ και έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιος κίνδυνος», τονίζουν οι επιστήμονες.
Μια άλλη πιθανή πηγή θα μπορούσαν να είναι οι ιοί «ζόμπι» που ήταν εγκλωβισμένοι για αιώνες, αλλά απελευθερώνονται, λόγω του κλίματος που θερμαίνεται.
Ακόμη μερικές ασθένειες που έχουν ψηλή θέση στην λίστα του ΠΟΥ είναι ο ιός Marburg, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό, ο πυρετός Lassa, οι ασθένειες Nipah και henipavirus, ο πυρετός της κοιλάδας Rift και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.
Για να προληφθεί και να καταπολεμηθεί η “Νόσος Χ”, οι επιδημιολόγοι ζητούν αύξηση των κονδυλίων για την υποστήριξη της επιτήρησης και της έρευνας πιθανών παραγόντων πανδημίας.