Candida auris: Για 3-4 θανάτους ασθενών που κόλλησαν τον θανατηφόρο μύκητα, στο νοσοκομείο Πατρών, κάνει λόγο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου.
Μάλιστα, το γεγονός επιβεβαιώνεται και από τα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ μιλώντας στο thebest.gr, η Άννα Μαστοράκου υπογράμμισε ότι είναι μια διαδικασία που απασχολεί τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων και ανησυχεί, γιατί δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης.
Όπως υπογράμμισε «είναι ένας μύκητας, ο οποίος ουσιαστικά εντοπίζεται στις ΜΕΘ και προκαλεί σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα δηλαδή άτομα που έχουν χαμηλή άμυνα του οργανισμού, διότι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που έχει εντοπιστεί είναι ότι είναι ανθεκτικός στη θεραπεία, γιατί ναι μεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή, αλλά δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στον συγκεκριμένο μύκητα και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία».
Η Candida auris είναι μύκητας, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου, κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους.
Ποια είναι η μεγαλύτερη προστασία από την Candida auris
Και συμπληρώνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας για τον θανατηφόρο μύκητα «ο μύκητας κάθεται επάνω στις επιφάνειες και πολλαπλασιάζεται μέσα στους χώρους των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και προκαλεί λοιμώξεις μέσα από αυτή τη διαδικασία. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καθαριότητα και το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικές πρακτικές που πρέπει όλοι να τηρούμαι απαραίτητα κάθε μέρα. Γενικά, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των χεριών είναι η μεγαλύτερη προστασία από αυτόν τον μύκητα».
Εξάλλου, ανακοίνωση για τον θανατηφόρο μύκητα, που έχει σημάνει συναγερμό, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, με αφορμή τελευταία δημοσιεύματα σχετικά με τη Candida auris στα νοσοκομεία της χώρας.
Η μετάδοση του συγκεκριμένου παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον).
Ο ΕΟΔΥ έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία, που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida auris, σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων.
Η διερεύνηση είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο ΦΕΚ του Υπουργείου Υγείας (1665/07-04-2022), οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και οι λοιμώξεις από Candida auris, αποτελούν υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.
Το προσεχές διάστημα τα δεδομένα της συστηματικής καταγραφής του ΕΟΔΥ θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τη χάραξη εθνικών στρατηγικών μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris.