Ο ύπνος βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και του σώματος, ενώ βελτιώνει την αίσθηση ευεξίας.
Αν και δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη θέση, η οποία να λειτουργεί για όλους, η καθεμία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Γι’ αυτό η επιλογή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές προτιμήσεις και τις ατομικές ανάγκες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα που χρησιμοποιεί κάμερες υπερύθρων. Χάρη σε αυτές, μπορούν να εντοπίσουν τη θέση ενός ατόμου ακόμα και μέσα από πολλά σκεπάσματα. Στη Δανία έχουν χρησιμοποιήσει μικροσκοπικούς αισθητήρες κίνησης στα πόδια, τις πλάτες και τα χέρια των εθελοντών για να ορίσουν τις αγαπημένες τους θέσεις.
Με όλα τα παραπάνω, διαπίστωσαν τελικά ότι οι άνθρωποι περνούσαν κατά μέσο όρο το 55% του βραδινού που τους στο πλάι, το 38% κοιμόντουσαν ανάσκελα και το 7% μπρόμυτα. Μάλιστα, όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία ήταν, τόσο περισσότερο χρόνο κοιμόντουσαν στο πλάι.
Αυτή η προτίμηση για ύπνο στο πλάι είναι κάτι το οποίο αναπτύσσουμε καθώς μεγαλώνουμε, μιας και στην παιδική ηλικία περνάμε κατά μέσο όρο την ίδια ώρα στο πλάι, ανάσκελα και μπρούμυτα. Αντίθετα, τα μωρά κοιμούνται κυρίως ανάσκελα επειδή τοποθετούνται έτσι στην κούνια για λόγους ασφαλείας.
Μια μικρής κλίμακας μελέτη παρατήρησης στην οποία οι εθελοντές μπόρεσαν να κοιμηθούν όπως ήθελαν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στη δεξιά πλευρά κοιμούνται ελαφρώς καλύτερα από εκείνους που κοιμούνται στην αριστερή πλευρά και ακολουθούν εκείνοι που κοιμούνται ανάσκελα. Μια άλλη μικρής κλίμακας μελέτη διερεύνησε πώς κοιμόντουσαν οι ναυτικοί που εργάζονταν σε φορτηγά πλοία και διαπίστωσε ότι τα αναπνευστικά προβλήματα, όπως το ροχαλητό, ήταν πιο συνηθισμένα όταν οι ναυτικοί κοιμόντουσαν ανάσκελα.
Αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο για τα άτομα που κοιμούνται συνεχώς ανάσκελα. Αντίθετα, ο ύπνος στο πλάι βοηθά στις αναπνοές, αποτρέπει την ουλίτιδα και μειώνει το ροχαλητό, αλλά και τον πόνο στην πλάτη. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ύπνος στο πλάι λειτουργεί για όλους ή είναι πανάκεια για όλους τους πόνους. Είναι απαραίτητο να ακούμε το σώμα μας και να βρίσκουμε τη θέση που μας επιτρέπει να ξεκουραζόμαστε. Εκτός από τη θέση, άλλοι παράγοντες όπως η επιλογή του κατάλληλου στρώματος και μαξιλαριού, η θερμοκρασία του δωματίου και το ήσυχο περιβάλλον επηρεάζουν επίσης την ποιότητα του ύπνου μας.