Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Μπίρα και κρασί: Τα ποτά που οδηγούν πάντοτε στη μέθη

23:08
Χριστίνα Προφαντή

Πρόσφατες έρευνες επιστημόνων απέδειξαν πως ανάμεσα στο κρασί και στη μπίρα, δεν υπάρχει λύση, καθώς και τα δύο ποτά οδηγούν στη μέθη.

Μπίρα πριν από το κρασί ή κρασί πριν από την μπίρα; Ο,τι και να διαλέξετε, στο τέλος θα μεθύσετε! Πότε, όμως, κινδυνεύετε να μεθύσετε χειρότερα; Αν πιείτε κρασί πριν από την μπίρα ή μπίρα πριν από το κρασί; Στο δίλημμα αυτό, που απασχολεί κατά καιρούς αρκετούς, η επιστημονική απάντηση είναι «σολομώντεια»: ό,τι και να διαλέξετε, στο τέλος θα μεθύσετε, οπότε μην αγχώνεστε!

Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες των πανεπιστημίων Βίτεν, Χέρντεκε και Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής American Journal of Clinical Nutrition, χώρισαν σε τρεις ομάδες 90 εθελοντές έως 40 ετών και τους έβαλαν να πιουν ποτά με διαφορετική σειρά.

Advertisement

Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε πρώτα μπίρα και μετά κρασί, η δεύτερη πρώτα κρασί και μετά μπίρα, ενώ η τρίτη, που αποτελούσε και την ομάδα ελέγχου, είτε μόνο μπίρα είτε μόνο κρασί.

Ύστερα από μία εβδομάδα το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι, δηλαδή αυτοί που είχαν πιει πρώτα μπίρα, τώρα ήπιαν κρασί και το αντίστροφο.

Advertisement

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν κάθε φορά προτού κοιμηθούν, σε κλίμακα από το μηδέν έως το δέκα, καθώς επίσης και να βαθμολογήσουν σε κλίμακα από το μηδέν έως το 56 πόσο έντονο χανγκόβερ από το μεθύσι είχαν το επόμενο πρωί με βάση τα σχετικά συμπτώματα (ναυτία, πονοκέφαλος, κόπωση, δίψα, στομαχόπονος, ταχυπαλμία, απώλεια όρεξης κ.ά.).

Advertisement

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι το μεθύσι και τα «επακόλουθά» του δεν διέφεραν ουσιαστικά ανάλογα με τη σειρά που είχαν καταναλωθεί τα ποτά. Απλώς οι γυναίκες είχαν ελαφρώς χειρότερο σκορ στο χανγκόβερ σε σχέση με τους άνδρες, καθώς το αλκοόλ τις επηρεάζει περισσότερο.

«Δεν βρήκαμε να υπάρχει αλήθεια στην αντίληψη ότι αν κάποιος πιει μπίρα πριν από το κρασί θα κάνει πιο ήπιο μεθύσι από ό,τι αν κάνει το αντίστροφο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Γέραν Κέχλινγκ. «Στην πραγματικότητα, αν πιει κανείς αρκετά από οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, πιθανότατα θα έχει χανγκόβερ».

«Μπορεί να είναι δυσάρεστα τα χανγκόβερ, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουν τουλάχιστον ένα σημαντικό όφελος: αποτελούν προστατευτικό και προειδοποιητικό σημάδι που έχει βοηθήσει τους ανθρώπους ανά τους αιώνες να αλλάζουν τη μελλοντική συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια, μας βοηθούν να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», ανέφερε ο δρ Κάι Χένσελ του Κέμπριτζ.

Advertisement

Τα συμπτώματα του χανγκόβερ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εμφανίζονται όταν τα υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα πέφτουν ξανά σχεδόν στο μηδέν. Η όλη διαδικασία περιέργως δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή επιστημονικά, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό αφυδάτωσης, ανοσολογικής απόκρισης και διαταραχών του μεταβολισμού και των ορμονών. Το χανγκόβερ μπορεί να επηρεαστεί από τις πρόσθετες ουσίες, εκτός από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που αλλάζουν το χρώμα και τη γεύση του ποτού και οι οποίες συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Κάτι που, για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγεί γιατί το ουίσκι μπέρμπον προκαλεί χειρότερο μεθύσι από ό,τι η βότκα.

TAGS:
Advertisement