Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Μισοφωνία: Γιατί ακόμη και το μάσημα της τσίχλας μπορεί να σε «τρελάνει»

05:24
Newsroom

Μήπως ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που τους πιάνει ένας εκνευρισμός στα όρια της οργής όταν ακούνε κάποιον δίπλα τους να μασάει δυνατά, να παίζει με το καπάκι του στυλό ή με το κομπολόι του;

Η μισοφωνία, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ανοχή σε συγκεκριμένους ήχους και ερεθίσματα.

Advertisement

Η μισοφωνία εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία ή την πρώιμη εφηβεία. Οι συνθήκες που δημιουργούνται σε αυτές τις ηλικίες σε συνδυασμό με την εξελισσόμενη ωρίμανση που παρατηρείται σε πολύπλοκες δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα, την εξάρτηση και συμπεριφορά είναι καθοριστικοί παράγοντες στην ανάπτυξη της μισοφωνίας.

Οι αντιδράσεις στους ήχους κυμαίνονται από θυμό και ενόχληση μέχρι και έντονο θυμό. Η κατάσταση μερικές φορές ονομάζεται σύνδρομο επιλεκτικής ευαισθησίας στον ήχο. Τα άτομα με μισοφωνία έχουν άγχος, είναι νευρικά, έχουν μειωμένη κοινωνικότητα και γενικά η ποιότητας ζωής τους επηρεάζεται αρνητικά.

Advertisement

Οι ήχοι που συχνά πυροδοτούν τη μισοφωνία μπορεί να είναι: το μάσημα, η κατάποση, το ροχαλητό, η φωνή ενός συγκεκριμένου ατόμου ή και η ανάσα του, τα ζάρια, το χτύπημα των κλειδιών, το κλάμα ενός μωρού κ.τ.λ..

Advertisement

Σχετικά με την επιδημιολογική εμφάνιση της μισοφωνίας στο γενικό πληθυσμό, τα στοιχεία που υπάρχουν είναι φτωχά. Σε μελέτη της κλινικής του πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα, υπολογίζεται πως περίπου το 3,2% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποιου βαθμού μισοφωνία.

Παρόλο που η πάθηση αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2001 από τους Jastreboff και Jastreboff, δεν είναι διαγνώσιμη και δεν αποτελεί ψυχιατρική πάθηση, καθώς δεν υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια, επομένως, δεν υφίσταται ανάλογη θεραπεία ή αγωγή.

Η έρευνα

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων UniversityCollege Λονδίνου και Νιουκάστλ, με επικεφαλής τον καθηγητή γνωστικής νευρολογίας Τιμ Γκρίφιθς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Current Biology, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική Telegraph, μελέτησαν τους εγκεφάλους 20 μισοφωνικών ανθρώπων και -για λόγους σύγκρισης- 22 άλλων χωρίς μισοφωνία.

Advertisement

Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα με μισοφωνία μια περιοχή του εγκεφάλου που περιλαμβάνει τον μηχανισμό ελέγχου των συναισθημάτων, εμφανίζει υπερδραστηριότητα στο άκουσμα ορισμένων ήχων. Η περιοχή αυτή εμφανίζει διαφορετικές νευρωνικές συνδέσεις με άλλα μέρη του εγκεφάλου στους ανθρώπους με μισοφωνία, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

«Για πολλούς ανθρώπους με μισοφωνία αυτό θα είναι ευπρόσδεκτο νέο, καθώς για πρώτη φορά βρήκαμε μια διαφορά στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου τους. Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές εγκεφαλικές μεταβολές, που θα πρέπει να πείσουν τους σκεπτικιστές στην ιατρική κοινότητα ότι πρόκειται για μια πραγματική διαταραχή», δήλωσε ο Δρ. Σουκμπιντέρ Κουμάρ του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Νιούκαστλ. Oπως είπε, το πιο δυνατό αίσθημα των μισοφωνικών είναι ο θυμός και όχι η αηδία.

«Εγώ ο ίδιος ανήκα στους σκεπτικιστές, εωσότου είδα τους ασθενείς στην κλινική και κατάλαβα πόσο εντυπωσιακά όμοια είναι τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου τους», δήλωσε ο Γκρίφιθς.

Τα συμπτώματα

Στα άτομα με μισοφωνία η περιοχή του εγκεφάλου τους που περιλαμβάνει το μηχανισμό ελέγχου των συναισθημάτων εμφανίζει υπερδραστηριότητα στο άκουσμα ορισμένων ήχων. Ταυτόχρονα η περιοχή αυτή εμφανίζει διαφορετικές νευρωνικές συνδέσεις με άλλα μέρη του εγκεφάλου στους ανθρώπους με μισοφωνία, σε σχέση με αυτούς που δεν πάσχουν. Οι πάσχοντες συνήθως αποφεύγουν τις μισοφωνικές καταστάσεις ή τις υποφέρουν με έντονη δυσφορία, η οποία οδηγεί σε λειτουργική βλάβη.

Advertisement

Η διαταραχή παρατηρείται πως κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Εάν είναι ήπια, μπορεί να αισθανθείτε:

Αν πρόκειται για  σοβαρή κατάσταση ο συγκεκριμένος ήχος μπορεί να προκαλέσει:

Πώς αντιμετωπίζεται;

Προς ώρας δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία γι’ αυτή τη διαταραχή. Αλλά τι μπορείς να κάνεις για να τη διαχειριστείς;

Συγκρατήσου ή αποχώρησε

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τιθασεύσεις τον εαυτό σου, ώστε σε τέτοιες καταστάσεις να μην αντιδρά υπερβολικά. Κάθε φορά που θα ακούς κάτι που θα σου δημιουργεί αισθήματα οργής να μετράς μέχρι το 10 ή να τραγουδάς το αγαπημένο σου τραγούδι. Ωστόσο αν δεις ότι δεν βελτιώνεται το μίσος, απλά ζήτα συγνώμη και αποχώρησε από το χώρο έως ότου συνέλθεις.

TAGS:
Advertisement