Κάθε σπίτι διαθέτει μαλακτικό ρούχων, λίγοι όμως ξέρουν να το χρησιμοποιούν, οι περισσότεροι κάνουν ένα ολέθριο λάθος όταν βάζουν πλυντήριο.
Εμπλουτισμένο με βλαβερές ουσίες το “αθώο” μαλακτικό ρούχων
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει τα πλυντήρια που βάζουμε με τη χρήση μαλακτικού και αυτό ώστε να επιτύχουμε την ιδανική μυρωδιά και την αίσθηση φρεσκάδας και καθαρότητας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ειδικά τα μαλακτικά προκειμένου να μας προσφέρουν πληθώρα επιλογών τόσο σε μυρωδιές αλλά και διάρκεια και ένταση έχουν εμπλουτιστεί με αρκετά βλαβερές ουσίες.
Αυτό γιατί, με σκοπό να μυρίζουν όμορφα τα ρούχα, τα περισσότερα περιλαμβάνουν έναν μακρύ κατάλογο γνωστών τοξινών και χημικών ουσιών. Τοξίνες οι οποίες μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα μας από το δέρμα. Αλλά και από την εισπνοή, προκαλώντας προβλήματα στην υγεία ειδικά στα μικρά παιδιά.
Τα μαλακτικά ρούχων αποτελούνται από ολέθριο συνδυασμό χημικών ουσιών και βαριάς δόσης αρώματος. Τα αρωματικά χημικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθούν, επειδή έχουν σχεδιαστεί να προσκολλώνται στο ύφασμα έτσι ώστε το άρωμα να μένει στα ρούχα. Αυτό ονομάζεται «ουσιαστικότητα αρώματος», το οποίο περιγράφει το πόσο καιρό ένα άρωμα διαρκεί. Αυτό επηρεάζεται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες συνθήκες.
Τα πιο κοινά τοξικά χημικά, τα οποία βρίσκονται σε όλα τα μαλακτικά ρούχων:
– Α-τερπινεόλη. Επικίνδυνο τοξικό χημικό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Όπως: ζάλη, πονοκεφάλους, πείνα, απώλεια μνήμης, μούδιασμα στο πρόσωπο, πόνο στον αυχένα και στην σπονδυλική στήλη.
– Βενζυλικό Οξικό Άλας. Τοξική ουσία, η οποία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του παγκρέατος. Οι αναθυμιάσεις μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια. Στο αναπνευστικό και η ουσία αυτή μπορεί επίσης να απορροφηθεί και από το δέρμα.
– Βενζυλική Aλκοόλη. Μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως: διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετος, ζάλη. Δραματική μείωση της αρτηριακής πίεσης.
– Χλωροφόρμιο. Είναι μία ισχυρή καρκινογόνος νευροτοξίνη και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Απώλεια της συνείδησης, ναυτία, κεφαλαλγία, έμετο, ή/και ζάλη, υπνηλία.
– Λιναλοόλη. Eίναι ένα ναρκωτικό, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και τη λεγόμενη «απώλεια συντονισμού των μυών».
Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να αποφεύγονται τα μαλακτικά ρούχων. Να χρησιμοποιούνται φυσικές εναλλακτικές λύσεις που είναι ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές.
Φτιάξτε σπιτικό μαλακτικό ρούχων με αιθέρια έλαια
Μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι μαλακτικό ρούχων με αιθέρια έλαια.
Υλικά:
1 λίτρο νερό
Μισό λίτρο άσπρο ξύδι
250 γρ. σόδα μαγειρικής
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο (γεράνι ή λεβάντα ή tea tree ή λεμόνι ή ευκάλυπτο ή πράσινο μήλο ή ότι άλλο προτιμάτε ) – βάλτε περισσότερες σταγόνες αν θέλετε πιο δυνατή μυρωδιά.
Οδηγίες παρασκευής:
Μέσα σε ένα δοχείο, στο νεροχύτη της κουζίνας, αναμείξτε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Το μείγμα θα αφρίσει και στη συνέχεια θα κατακάτσει.
Χύστε το μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι με καπάκι.
Προσθέτετε 1/4 κούπας (60 ml) μίγματος στο τελευταίο ξέβγαλμα ή τοποθετήστε το από την αρχή στην υποδοχή του μαλακτικού στο πλυντήριο σας.
Το ξύδι λειτουργεί και ως αποσκληρυντής του νερού αλλά και καθαρίζει το πλυντήριο από άλατα και υπολείμματα σαπουνιών παλαιότερων πλύσεων. Μαζί με την σόδα είναι ότι καλύτερο για την απολύμανση και τον καθαρισμό του πλυντηρίου.
Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε καλά πριν κάθε χρήση
Ας κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο φιλική για τον οργανισμό μας.
Μην βάζεις μαλακτικό σε αυτά τα ρούχα
Ευαίσθητα υφάσματα: Υπάρχουν ορισμένοι τύποι υφασμάτων τα οποια αν τα πλύνουμε με μαλακτικό τότε μπορεί να τα καταστρέψουμε. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα από αυτα.
Ευαίσθητα υφάσματα: Μικροϊνες
Χρησιμοποιώντας μαλακτικό στα υφάσματα μικροϊνων μπορεί να καταστρέψεις την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια των ινών.
Αθλητικά ρούχα
Πολλά από τα αθλητικά ρούχα είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να απορροφούν τον ιδρώτα. Αν χρησιμοποιούμε μαλακτικό για να τα πλύνουμε αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της απορροφητικότητας τους.
Πετσέτες
Όπως αναφέραμε και με τα αθλητικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείς μαλακτικό για να πλένεις τις πετσέτες σου είναι για να μη μειώνεται η απορροφητικότητα τους.