Το χαρούπι, είναι υποκατάστατο της ζάχαρης και του κακάο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και με χορταστικές ιδιότητες.
Υπάρχουν πολλές φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση της ζάχαρης στο τραπέζι: αυτά είναι συστατικά που έχουν την ίδια γλυκαντική ικανότητα με τη ζάχαρη, αν όχι υψηλότερη, αλλά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και συχνά περιέχουν μηδενικές θερμίδες. Μεταξύ των πιο γνωστών είναι και η στέβια , με τη χαρακτηριστική της γεύση που θυμίζει γλυκόριζα. Ανάμεσα στα λιγότερο γνωστά υποκατάστατα ζάχαρης, ωστόσο, είναι το χαρούπι. Το ήξερες;
Τι είναι το χαρούπι;
Tο χαρούπι ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και μοιάζει με καφέ λοβό μήκους 15 cm που περιέχει σκληρούς σπόρους. Το χαρουπάλευρο χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία τροφίμων ως πρόσθετο και πηκτικό, αλλά σπάνια χρησιμοποιείται στα τραπέζια των ανθρώπων απευθείας σε σκόνη, παρόλο που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πάνω από όλα ως υποκατάστατο της ζάχαρης και του κακάο, όταν λαχταράμε κάτι γλυκό, χωρίς υπέρβαση σε σάκχαρα και λίπη.
Για να χάσεις βάρος, «είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι καμία τροφή δεν αδυνατίζει από μόνη της», προειδοποιεί η María de la Peña Lozano , ψυχολόγος και διατροφολόγος στην ομάδα της Blanca García-Orea στο ιατρικό κέντρο Clínicas Segura, κοντά στη Μαδρίτη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα, συγκεκριμένα, που μπορούν να μας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι καλύτερο να διατηρούμε μια υγιεινή διατροφή παρά να κάνουμε δίαιτα, και από αυτή την άποψη μιλάμε για ένα όσπριο το οποίο, όπως προτείνει η ειδικός, λαμβάνεται με τη μορφή ροφήματος το πρωί, μας βοηθά να απομακρυνθούμε γεύματα και αποφύγετε τα σνακ.
«Η ενδιαφέρουσα πτυχή αυτού του οσπρίου είναι οι χορταστικές του ιδιότητες και η γλυκιά του γεύση , που το καθιστούν ένα πολύ ευέλικτο φαγητό και ως εκ τούτου εξαιρετικό για όσους επιλέγουν μια πιο φυσική διατροφή (και επομένως αποφεύγουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα γάλακτος, τα βιομηχανικά γλυκά ή το κακάο με ζάχαρη). Είναι επίσης κατάλληλο για κοιλιοκάκη και δυσανεκτικά στη γλουτένη , καθώς είναι εντελώς χωρίς γλουτένη», εξηγεί η διατροφολόγος στη Vogue.it. Και είναι επίσης κατάλληλο για διαβητικούς, χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη 15.
Αν και είναι γνωστό ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι αυτές που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, αυτό δεν συμβαίνει με το χαρούπι που περιέχει χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης, μόλις 0,7 g ανά 100 g, όπως επισημαίνει ο ειδικός. Ωστόσο, «υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την αίσθηση του κορεσμού, και αυτός είναι η ποσότητα των φυτικών ινών. Στην περίπτωση αυτού του οσπρίου είναι υψηλό, γύρω στα 40 g ανά 100 g χαρούπι». Επιπλέον, οι φυτικές ίνες έχουν μια τεράστια ικανότητα να χορταίνουν την όρεξή σας .
«Οι ίνες έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου και να αυξάνουν τους χρόνους πέψης. Γι’ αυτό το χαρούπι, σε σύγκριση με άλλες τροφές, μας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα. Αυτό μας βοηθά να χωρίσουμε τα γεύματα, να αποφεύγουμε τα σνακ και, κατά συνέπεια, «ρυθμίζουμε το σάκχαρο στο αίμα και χάνουμε βάρος», λέει η διατροφολόγος.
Το χαρούπι είναι επίσης πλούσιο σε σάκχαρα και λίπη και περιέχει επίσης ορισμένα σημαντικά μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο και νάτριο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες C, E και K, καθώς και φολικό οξύ.
Η κατανάλωση χαρουπιού μπορεί να έχει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό. Εδώ είναι ποιες:
-Αντιοξειδωτικό – πλούσιο σε πολυφαινόλες βοηθά στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.
–Βελτιώνει την εντερική ευεξία – περιέχει τανίνες, οι οποίες βοηθούν στην εξισορρόπηση της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας.
-Αντιδιαρροϊκό – βοηθά σε περίπτωση διάρροιας.
–Μειώνει τη χοληστερόλη – έχει ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.
–Μειώνει τις καρδιακές παθήσεις – πλούσιο σε φυτικές ίνες είναι ιδανικό για όσους πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση.
–Βοηθά κατά τη διάρκεια της δίαιτας – χάρη στη μειωμένη πρόσληψη σακχάρων και λιπών.
–Παρατείνει το αίσθημα του κορεσμού – βοηθώντας στην αποφυγή του τσιμπολογήματος μεταξύ των γευμάτων.
Με γεύση παρόμοια με αυτή της σοκολάτας και φυσικά γλυκό, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κακάο και της ζάχαρης σε παρασκευάσματα ζαχαροπλαστικής όπως σπιτικά κέικ και τηγανίτες και ως ρόφημα κακάο για πρωινό , αλλά και ως υποκατάστατο του στιγμιαίου καφέ. Το χαρούπι χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή σπιτικού ψωμιού ή φρέσκων ζυμαρικών και χάρη στην πηκτική του δύναμη χρησιμοποιείται σε μαρμελάδες . Είναι ένα πολυαγαπημένο συστατικό για τη δημιουργία υγιεινών σπιτικών παγωτών και σορμπέ , με λίγη ζάχαρη ή για την προετοιμασία μιας κρέμας που απλώνεται με φουντούκι και χαρούπι , αποφεύγοντας έτσι την προσθήκη κακάο.
«Δεδομένων των ιδιοτήτων του, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα ρόφημα με βάση το χαρούπι και φυτικό γάλα και παξιμάδια φαγόπυρου. Αν προσθέσουμε μια πηγή πρωτεΐνης όπως αυγά, τυρί, ζαμπόν, σαλάμι γαλοπούλας ή κοτόπουλο υψηλής ποιότητας –χωρίς πρόσθετα– θα έχουμε ένα τέλειο πρωινό που θα μας κρατήσει περισσότερο από ικανοποιημένους μέχρι το μεσημέρι», προτείνει η De La Peña.