Λάχανο: Ένα λαχανικό που είναι παρεξηγημένο από πολλούς κι όμως μπορεί να προσφέρει πολλά καλά στην υγεία μας και τον οργανισμό.
Όταν ένα τρόφιμο έχει υποστεί ζύμωση είναι υγιεινό και ωφέλιμο για την υγεία.
Έτσι και το λάχανο όταν γίνεται τουρσί και είναι πολύ υγιεινό, αλλά και μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα,
Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα για την υγεία;
1. Καλή πέψη
Το λάχανο τουρσί έχει πολλές ίνες και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή πέψη. Απαλλάσσει από τη δυσκοιλιότητα, βελτιώνει την υγεία του εντέρου και σταματάει τις κράμπες και το φούσκωμα. Η τακτική κατανάλωσή του εμποδίζει την ανάπτυξη ασθενειών όπως τα προβλήματα στο παχύ έντερο και τον καρκίνο στην περιοχή της κοιλιάς.
Χάρη στα υψηλά επίπεδα σιδήρου, το λάχανο τουρσί δίνει ενέργεια και αντοχή, ενώ παράλληλα ενισχύει τη ροή του αίματος και τον μεταβολισμό. Σταματά την αναιμία και καταπολεμά την κόπωση και τους πονοκεφάλους.
Το λάχανο τουρσί είναι φορτωμένο με βιταμίνη C και αυτή είναι η καλύτερη βιταμίνη που ενισχύει την ανοσία. Τέτοια υψηλά επίπεδα αναγέννησης κυττάρων, παράγουν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια και κολλαγόνο, ζωτικής σημασίας για ΚΑΘΕ όργανο.
Το λάχανο τουρσί είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία κάνει τα οστά ισχυρότερα με την παραγωγή περισσότερης πρωτεΐνης – που κατ’επέκταση διατηρεί τα οστά επαρκώς τροφοδοτημένα με μέταλλα, με τον πλέον υγιεινό τρόπο. Η βιταμίνη Κ σταματά επίσης την οστεοπόρωση.
Το λάχανο τουρσί έχει επίσης αντιοξειδωτικά που μειώνουν και εξαλείφουν τους παράγοντες φλεγμονής. Η συχνή του κατανάλωση θα σας ανακουφίσει από τον πόνο σε κάθε μέρος του σώματος που έχει υποστεί φλεγμονή.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα αντιοξειδωτικά στο λάχανο τουρσί σκοτώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τα καρκινικά κύτταρα.
Δεδομένου ότι το λάχανο τουρσί έχει ίνες, αυτό θα έχει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Οι ίνες σταματούν και αποτρέπουν τις δυσμενείς επιδράσεις της χοληστερόλης που φράζουν τις αρτηρίες και αυτό σταματά τα προβλήματα της καρδιάς.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την καλή όραση και το δέρμα. Η βιταμίνη Α μειώνει τους κινδύνους εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη του καταρράκτη. Επίσης, οι ρυτίδες και η ερυθρότητα μειώνονται αισθητά.
Τελικά το λάχανο προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας. Μήπως ήρθε η ώρα να το εντάξετε στη διατροφή σας; Αν το σκέφτεστε ήρθε η ώρα και μάλιστα αν το κάνετε και τουρσί, τότε θα απολαμβάνετε τις ευεργετικές του ιδιότητες για περισσότερο καιρό.