Το κριθαράκι στο μάτι (ή κριθή όπως ονομάζεται επιστημονικά) είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου και μπορεί να εμφανιστεί είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά στο μάτι.
Τα βασικότερα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι ο ερεθισμός στην περιοχή του ματιού είναι κριθαράκι, είναι οίδημα και πόνος στο βλέφαρο, έκκριση δακρύων, κοκκίνισμα και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση, μικρού μεγέθους εξάνθημα επάνω στο βλέφαρο, περιμετρικά του ματιού ή στις εσοχές του και δυσφορία όταν ανοίγουμε τα μάτια.
Από κλινικής άποψης έχει μεγάλη σημασία η κριθή που εντοπίζεται προς τον έσω κανθό, γιατί η φλεγμονή είναι δυνατόν (σπάνια) να μεταδοθεί δια της φλεβικής οδού στο σηραγγώδη κόλπο και να αναπτυχθεί θρομβοφλεβίτιδα του σηραγγώδους κόλπου.
Αν ο οφθαλμίατρος το προτείνει θα χρειαστεί αντιβίωση συστηματικά ή και τοπικά ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται διάνοιξη.
Χρειάζεται προσοχή στα υποτροπιάζοντα μικροβιακά κριθαράκια, καθώς μπορεί να υποκρύπτουν μειωμένη άμυνα του οργανισμού (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, λήψη φαρμάκων, κλπ).
Η καλή υγιεινή των βλεφάρων και γενικά των ματιών, καθώς και των χεριών, όταν πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τα μάτια, βοηθούν στην αποφυγή φλεγμονών της περιοχής (βλεφαρίτιδες και άλλες φλεγμονές των οφθαλμών).
Αυξήστε την κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, όπως είναι τα ψάρια – κυρίως τα ψητά, ο σολομός και ο τόνος (καλό είναι να τα συμπεριλάβετε στη δίαιτά σας 2 με 3 φορές την εβδομάδα). Επιπλέον, η κατανάλωση Β- καροτίνης είναι απαραίτητη αφού μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α.
Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 –λαχανικά (μπιζέλια και φασόλια), τόνο, σολομό, κοτόπουλο και βιταμίνη Β3 (ηλιόσπορο).
Καταναλώνετε τρία μπολ την ημέρα από φρέσκιες σαλάτες, καθώς αυτές αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμη τροφή.
Πίνετε μεγάλη ποσότητα νερού (τουλάχιστον 6 ποτήρια ημερησίως).