Κριστέλερ – Συμβουλές για την υγεία: Πρόκειται για μία μαιευτική πρακτική, η οποία θεωρείται επικίνδυνη. Αυτό, διότι ασκείται μεγάλη πίεση στη μήτρα. Έτσι, μπορεί να προκληθεί ρήξεις, ακατάσχετη αιμορραγία, ακόμη και θάνατο. Πάντως, μπορεί ο ΠΟΥ να απαγόρεψε την εφαρμογή του, όμως, συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες.
Κριστέλερ – Συμβουλές για την υγεία: Δελτίο Τύπου για το θάνατος γυναίκας στη γέννα
«Στις 16 Αυγούστου, στο νοσοκομείο Σλίβεν της Βουλγαρίας πέθανε η Ρενέτα Τόμοβα, στη γέννα του πρώτου της παιδιού, λόγω λανθασμένων ιατρικών πρακτικών. Η Ρενέτα είχε μια καθ’όλα φυσιολογική εγκυμοσύνη, αλλά κατά τη διάρκεια του τοκετού υπέστη την απαγορευμένη πλέον, μαιευτική πρακτική «Κριστέλερ».
Η μέθοδος Κριστέλερ αποτελεί μια πρακτική πίεσης της μήτρας στην κοιλιά της γυναίκας, κατά τη διάρκεια της εξώθησης του μωρού, από τους επαγγελματίες υγείας. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής της απαγορευμένης μαιευτικής μεθόδου ήταν να αιμορραγήσει και να πεθάνει 24 ώρες μετά. Η μέθοδος «Κριστέλερ» εφαρμόζεται σήμερα και στην Ελλάδα και μάλιστα εκτεταμένα.
Το παιδί γεννήθηκε με παράλυση του δεξιού χεριού και εγκεφαλικές αλλοιώσεις και μεταφέρθηκε σε κλινική στη Σόφια. Μετά τον τοκετό, η Ρενέτα ανέφερε στον άντρα της ότι πονούσαν τα πλευρά της γιατί «οι γιατροί χοροπηδούσαν πάνω στην κοιλιά της». Γυναίκες που γεννούσαν δίπλα της αναφέρουν ότι την άκουγαν να κλαίει και να φωνάζει στους γιατρους να σταματήσουν.
Όπως αναφέρεται, κάποιοι γιατροί βγήκαν από την αίθουσα τοκετού για να ενημερώσουν τις υπόλοιπες επίτοκες ότι η γέννα είναι δύσκολη, αλλά παρόλα αυτά, όλα βαίνουν καλώς… όμως οι φωνές της Ρενέτα συνεχίστηκαν.
Κριστέλερ – Συμβουλές για την υγεία: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, αλλά οι καταγγελίες γυναικών και η εμπειρία των επαγγελματιών υγείας καταγράφουν μια ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση της απαγορευμένης πρακτικής. Μάλιστα, το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας έλαβε καταγγελία από 27χρονη γυναίκα που υπέστη μεγάλης διαρκείας χειρισμό «Κριστέλερ» τον περασμένο Απρίλιο σε δημόσιο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να καταλήξει το παιδί της.
Επίσης, το Μάιο επίτοκος σε δημόσιο νοσοκομείο υπέστη το χειρισμό παρότι ζητούσε από τους επαγγελματίες υγείας να σταματήσουν. Σε συνδυασμό με άλλες παρεμβατικές πρακτικές (πρόκληση τοκετού, ακινησία, βεντούζα κ.α.) το αποτέλεσμα ήταν το νεογνό να παραμείνει στην μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών για ενάμιση μήνα με άγνωστα ακόμη εγκεφαλικά προβλήματα.
«Πρόκειται για απαρχαιωμένη και επικίνδυνη πρακτική που θέτει τη γυναίκα και το παιδί σε κίνδυνο. Δεν καταγράφεται ποτέ στον ιατρικό φάκελο καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες μπορούν να κινηθούν μετά νομικά. Η πρακτική πρέπει να καταργηθεί στην Ελλάδα και να αναγνωριστεί, μαζί με όσες άλλες, ως μαιευτική βία στην χώρα μας».
Κριστέλερ – Συμβουλές για την υγεία: Η πρόσκληση του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής βίας
«Το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας καλεί όσες γυναίκες έχουν υποστεί αυτή την πρακτική να το ενημερώσουν.
Στοιχεία επικοινωνίας
Facebook: Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας Ελλάδας».