Κουρασμένα πόδια : Σας έχουμε επτά σωτήριες συμβουλές για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας.
Πολλές φορές, ειδικά προς το τέλος της ημέρας, αισθανόμαστε τα πόδια μας βαριά κι ασήκωτα. Είναι πρησμένα και αυτό επιδεινώνεται με τη ζέστη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται φλεβίτιδα. Πολλές φορές, στην πιο σοβαρή μορφή της, φλεβική ανεπάρκεια και είναι ως επί το πλείστον γυναικεία υπόθεση.
Το αγγειακό μας σύστημα αποτελείται από αρτηρίες και από φλέβες, που προσφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε ιστούς και σε όργανα. Όσο περνούν τα χρόνια και ο οργανισμός γερνάει, γερνούν και τα αγγεία, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν. Αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό, μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετές επιπλοκές, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές.
Με τον όρο “φλεβική ανεπάρκεια” περιγράφεται το γεγονός της μη επαρκούς λειτουργίας των φλεβών. Κανονικά, οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά, με τη βοήθεια των φλεβικών βαλβίδων. Οι βαλβίδες αυτές εξασφαλίζουν την ομαλή ροή του αίματος και εμποδίζουν την παλινδρόμησή του. Όταν όμως χαλαρώνουν, τότε δε λειτουργούν σωστά και το αίμα “λιμνάζει” στις φλέβες των ποδιών, με αποτέλεσμα αυτές να διογκώνονται και να σχηματίζουν κιρσούς.
Αλλάζουμε συνήθειες για να μην έχουμε κουρασμένα πόδια
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φλεβίτιδα φυσικά και να κρατήσουμε υγιείς τις φλέβες μας. Βελτιώνοντας ορισμένες καθημερινές μας συνήθειες και λειτουργώντας έξυπνα, θα παρατηρήσουμε άμεσα διαφορά στην αίσθηση που έχουμε για το σώμα μας καθώς περνά η μέρα.
Και τι πιο φυσικό, να ξεκινήσουμε από τη διατροφή μας σήμερα κιόλας. Να τι μπορούμε να κάνουμε:
Γεμίζουμε το πιάτο μας χρώμα
Ένα πολύχρωμο πιάτο, με φρούτα και λαχανικά, είναι, αν μη τι άλλο, ελκυστικό. Η σημασία της κατανάλωσης πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών – ειδικά όταν καταναλώνονται στην εποχή τους – είναι γνωστή. Χαρακτηρίζονται, όχι άδικα, ελιξήρια νεότητας, ομορφιάς και καλής υγείας. Τα λεγόμενα βιοφλαβονοειδή, που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή και στις μαύρες σταφίδες, είναι γνωστό ότι βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και άρα είναι ό,τι πρέπει για τη φλεβίτιδα. Παράλληλα τα αντιοξειδωτικά, που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά σε αφθονία, βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και στην ενδυνάμωση του κολλαγόνου. Εξαιρετικές επιλογές, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι οι φράουλες, το μπρόκολο, τα μάνγκο, το σπανάκι και το σκόρδο.
Κουρασμένα πόδια η λύση στο πρόβλημα
Τρώμε περισσότερες ίνες
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον ρόλο των φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή. Συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, βοηθούν στην πέψη, δρουν επικουρικά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης, που επιδρά στην υγεία των φλεβών. Συστήνεται η πρόσληψη 21–25 gr ινών την ημέρα για τις γυναίκες και 30–38 gr ινών την ημέρα για τους άνδρες. Μαύρο ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, είναι ασφαλείς επιλογές για την πρόσληψη των απαραίτητων φυτικών ινών.
Πίνουμε περισσότερο νερό
Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι το Α και το Ω. Κι αυτό ισχύει και για τις φλέβες. Το νερό απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και είναι απαραίτητο να ξεκινάμε την ημέρα μας με τουλάχιστον ένα ποτήρι, καθώς μετά τον βραδινό ύπνο ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος. Εννοείται ότι δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό στη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι αυξημένη. Το νερό θεωρείται “σύμμαχος” στην αντιμετώπιση της φλεβίτιδας.
Βάζουμε “φρένο” στο αλάτι
Αν και το νάτριο (αλάτι) είναι σημαντικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, η αλόγιστη κατανάλωσή του μπορεί να έχει επιπτώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι “κρύβεται” σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα, ειδικά τα συσκευασμένα και σε εκείνα που είναι προϊόντα κατάψυξης. Ανεβάζει την πίεση, είναι ο Νο 1 “ένοχος” για την κατακράτηση του οργανισμού (πρήξιμο) και οδηγεί στην αλλοίωση των φλεβών και σε φλεβίτιδα.
Η Βιταμίνη C και η απώλεια βάρους για τα κουρασμένα πόδια
Βιταμίνη C
Είναι ένα από τα πιο συχνά αντιοξειδωτικά, καθώς βρίσκεται σε φρούτα και σε λαχανικά και μπορούμε εύκολα να τη συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας. Βοηθά στην προστασία της καρδιάς, των αγγείων και άλλων ιστών από τη βλάβη, που μπορεί να προκαλέσουν τοξίνες, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C είναι, επίσης, ουσιαστική στον σχηματισμό του κολλαγόνου, πρωτεΐνης που βοηθά στην ενδυνάμωση των τοιχωμάτων των αγγείων και των φλεβών. Η απαραίτητη καθημερινή ποσότητα βιταμίνης C είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες.
Τα παραπανίσια κιλά (υπερβαρότητα, παχυσαρκία) δε ρίχνουν μόνο την αυτοπεποίθησή μας στο ναδίρ, αλλά αποτελούν και σοβαρό παράγοντα κινδύνου για ένα σωρό ασθένειες. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με την ανάπτυξη κιρσών στις φλέβες και με φλεβική ανεπάρκεια. Ακόμη και μικρή αύξηση του σωματικού βάρους στις γυναίκες (ΔΜΣ 25.0–29.9 kg/m2) συνδέεται με 1.5 φορά παραπάνω κίνδυνο ανάπτυξης κιρσωδών φλεβών, όπως λέγονται, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος. Γυναίκες με ΔΜΣ >30 εμφανίζουν περίπου τριπλάσιο κίνδυνο.
Συντηρητική αντιμετώπιση
Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης και της θεραπείας και καλό θα είναι να εφαρμόζεται όχι μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου αλλά σε κάθε στάδιο. Η συντηρητική οδός περιλαμβάνει φλεβοτονικά (π.χ. το Cyclo3®Fort), ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμιζόμενης συμπίεσης, απώλεια των περιττών κιλών, καθημερινή άσκηση (τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση), αλλά όχι γυμναστική με βάρη, διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή στενών ρούχων και υποδημάτων, υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και χρήσης ζεστών επιθεμάτων. Το Cyclo3®Fort, το πρώτο προϊόν του ομίλου Pierre Fabre που δημιουργήθηκε το 1959, επιδρά σημαντικά στις φλέβες από τις πρώτες 2 ώρες από τη λήψη του, με αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση!