Το αβοκάντο είναι το φρούτο που τονώνει το αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να περιορίζει την όρεξή μας για τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loma Linda, στην Καλιφόρνια.
Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με 26 υγιείς, αλλά υπέρβαρους ενήλικες, από τους οποίους ζήτησε να άλλοτε να τρώνε σκέτο το μεσημεριανό τους και άλλοτε να προσθέτουν μισό φρέσκο αβοκάντο σε ό,τι έτρωγαν, προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο το εν λόγω φρούτο επηρεάζει τον κορεσμό της πείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την παραγωγή ινσουλίνης και το τσιμπολόγημα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Nutrition Journal», διαπιστώθηκε ότι η όρεξη των εθελοντών ήταν μειωμένη κατά 40% τις τρεις ώρες έπειτα από την κατανάλωση του γεύματος με το αβοκάντο και κατά 28% τις επόμενες πέντε ώρες, ενώ οι εθελοντές δήλωναν πολύ πιο χορτάτοι τρεις ώρες μετά από το γεύμα.
Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χουάν Σαμπατέ, καθηγητής Διατροφής και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Loma Linda, το αίσθημα κορεσμού της πείνας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον έλεγχο του σωματικού βάρους, διότι όσοι νιώθουν χορτάτοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταναλώσουν σνακ μεταξύ των γευμάτων.
Τέλος, αν και η προσθήκη του αβοκάντο στη διατροφή των εθελοντών είχε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων, δεν υπήρξε αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.