Δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού, υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ ωστόσο ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα, προειδοποιεί ο ΕΦΕΤ.
Το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:
Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)
Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.
O κοροναϊός επιβιώνει τρεις ώρες στον αέρα και σε κάποιες επιφάνειες μπορεί να φτάσει και εννέα ημέρες
Είτε αγοράσετε από το μανάβη , είτε από τη λαϊκή ή το super market προσπαθήστε να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας πολύ καλά πριν τα καταναλώσετε. Τα συσκευασμένα φυσικά δεν μπορείτε αλλά υποτίθεται πως έχουν τηρηθεί οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, προτιμήστε ό,τι είναι συσκευασμένο και όχι χύμα καθώς μπορεί να το έχει αγγίξει ένα μολυσμένο χέρι ή κάποιος να έχε βήξει.
Advertisement
Αυτό που που πρέπει να θυμάστε είναι πως τα τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες δεν φέρουν τον ιό καθώς τον σκοτώνουν άρα να τα μαγειρεύετε πολύ καλά. Αυτήν δε την περίοδο προτιμήστε τα σπιτικά φαγητά που μαγειρεύονται κάτω από τις προδιαγραφές που εσείς γνωρίζετε.