Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη. Βασική της λειτουργία -ως ισχυρό αντιοξειδωτικό- είναι να προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Πιστεύεται επίσης ότι παίζουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με την γήρανση.
Η βιταμίνη Ε είναι επίσης σημαντική για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και βοηθά το σώμα να αξιοποιήσει την βιταμίνη Κ.
Βοηθάει, επίσης, στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και στην αποφυγή της πήξης του αίματος (σχηματισμός θρόμβων) μέσα τους.
Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Ε για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν πολλές σημαντικές λειτουργίες.
Τα υψηλά επίπεδα μιας συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό προστατεύουν τους πνεύμονες θωρακίζοντάς τους από ιούς και μικρόβια.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν την πνευμονική λειτουργία ανθρώπων χωρίς προβλήματα υγείας στο αναπνευστικό σύστημα και τη σύγκριναν με τα επίπεδα της βιταμίνης Ε και της β-κρυπτοξανθίνης, ενός καροτενοειδούς που υπάρχει στα πορτοκάλια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε είναι μέσω της διατροφής.
-Καρποί με κέλυφος (όπως αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κλπ)
-Σπόροι (όπως οι ηλιόσποροι)
-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μπρόκολο)
-Εμπλουτισμένα με βιταμίνη Ε δημητριακά και χυμοί φρούτων. Ενισχυμένο είναι ένα προϊόν όταν σε αυτό έχει προστεθεί τεχνητά κάποια ουσία, όπως βιταμίνες.
– Ηλιέλαιο
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μαρία Χασαπίδου στο τραπέζι αυτής της περιόδου, πρέπει να υπάρχουν «φρούτα, λαχανικά και ζωή με τον κανόνα των πέντε μερίδων της ημέρας, κάτι που σημαίνει τουλάχιστον τρία φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αυτή την εποχή μιλάμε για το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το ακτινίδιο, το ρόδι, το λεμόνι, ακόμη και μέσα στα φαγητά, όπως παράλληλα περισσότερα λαχανικά από τα οποία προτιμάμε τα πράσινα αλλά και το μπρόκολο, το κουνουπίδι από τα εποχιακά, αλλά και το σπανάκι, τα χόρτα ή ακόμη και το σκόρδο και το κρεμμύδι μέσα σε ένα πιάτο». Επιπλέον, επισημαίνει ότι στο φαγητό καλό είναι να προστεθούν τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.