Η κονσέρβα τόνου είναι μολυσμένη με υδράργυρο, όπως υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch.
Ειδικότερα, οι δυο ΜΚΟ ζητούν από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα», όπως τη μείωση των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου που περιέχεται στον τόνο σε κονσέρβα, μια ουσία βλαβερή για την υγεία.
Όπως αποκαλύπτει έρευνα που διεξήχθη από τη MKO Bloom: «Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο».
Αίτημα να μειωθούν τα επιτρεπόμενα όρια υδραργύρου στην κονσέρβα τόνου
Η συγκεκριμένη ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, υπογραμμίζει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
«Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», επισημαίνεται στην έρευνα.
Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα και σημειώνεται ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».
Κίνδυνος από την κατανάλωση κονσέρβας τόνου
Οι δύο MKO αναφέρουν ότι «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση: ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν καταποθεί μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου στο τρόφιμο μετράει».
Ο υδράργυρος, ο οποίος υπάρχει κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις, που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.
Μέσα στον ωκεανό, ο υδράργυρος αναμιγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο.
«Ο στοιχειώδης υδράργυρος και ο μεθυλυδράργυρος είναι τοξικοί για το νευρικό σύστημα (…)· νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές μπορεί να παρατηρηθούν έπειτα από έκθεση σ’ αυτούς», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν να ληφθούν «επείγοντα μέτρα».
Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμισθεί με την πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα που έχει καθορίσει για τα άλλα είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.
Η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch, κατέληξε ότι «απαιτούμε οι δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και, χωρίς να περιμένουν, οι διανομείς να μην διαθέτουν στο εμπόριο παρά μόνο τα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το πιο προστατευτικό όριο».
Τόνος κονσέρβα: Η διατροφική αξία, η αλήθεια για τα οφέλη στην υγεία και οι κίνδυνοι στην κατανάλωσή του
Ο τόνος σε κονσέρβα μπορεί να μην έχει τη θρεπτική αξία του φρέσκου, ωστόσο, είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, σχετικά φθηνός και έχει μεγάλη διάρκεια.
Τόνος σε κονσέρβα: Αλλάζουν θερμίδες και λίπος ανάλογα με το αν είναι σε λάδι ή νερό
Ο τόνος έχει πολλές ποικιλίες. Ωστόσο, συνολικά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.
Το εάν ο τόνος κονσέρβα συσκευάζεται σε λάδι ή νερό μπορεί να επηρεάσει τη θρεπτική του περιεκτικότητα. Ο κονσερβοποιημένος τόνος συσκευασμένος σε λάδι τείνει να είναι υψηλότερος σε θερμίδες και λίπος από τον κονσερβοποιημένο τόνο συσκευασμένο σε νερό.
Ο παρακάτω πίνακας συγκρίνει βασικές διατροφικές πληροφορίες μεταξύ τριών διαφορετικών τύπων τόνου (ανά μερίδα 28 γραμμαρίων): φρέσκος, κονσερβοποιημένος σε λάδι και κονσερβοποιημένος σε νερό.
Συνολικά, ο τόνος κονσέρβα τείνει να είναι υψηλότερος σε νάτριο από ό,τι ο φρέσκος. Ωστόσο, ο αριθμός των θερμίδων και των ποσοτήτων ολικού λίπους και κορεσμένου λίπους εξαρτάται από το εάν ο τόνος συσκευάζεται σε λάδι ή νερό.
Τόνος σε κονσέρβα: Τα θρεπτικά συστατικά διαφέρουν ανάλογα τη μάρκα
Το περιεχόμενο θρεπτικών συστατικών μπορεί να διαφέρει από μάρκα σε μάρκα κονσέρβας, ανάλογα με τον τρόπο συσκευασίας του τόνου, επομένως είναι καλύτερο να ελέγξετε την ετικέτα.
Ο τόνος κονσέρβα σε νερό μπορεί να είναι υψηλότερος σε docosahexaenoic acid (DHA). Το DHA είναι ένας τύπος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών.
Επιπλέον, τόσο ο φρέσκος όσο και ο κονσερβοποιημένος τόνος αποτελούν καλές πηγές αρκετών απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη D, το σελήνιο και το ιώδιο.