Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Κόκκινες ελιές: Γιατί εμφανίζονται στο δέρμα και τι δείχνουν για την κατάσταση της υγείας μας

14:05
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Κόκκινες Ελιές στο δέρμα: Οι κόκκινες ελιές εμφανίζονται συνήθως μετά τα 25 χρόνια ζωής. Είναι γνωστές στην επιστημονική κοινότητα ως κερασόχροα αιμαγγειώματα. Η εμφάνιση τους έχει συνδεθεί με κληρονομικούς παράγοντες και αποτελούνται από αιμοφόρα αγγεία

Εμφανίζονται σε ποσοστό έως και 50% στους ενήλικες και θεωρούνται αρκετά συνηθισμένες, σύμφωνα με μελέτη.

Advertisement

Κόκκινες Ελιές στο δέρμα: Δεν είναι μελανώματα

Το “πρόβλημα” είναι μόνο αισθητικό. Δεν είναι μελανώματα. Είναι καλοήθεις αγγειακές βλάβες που δεν παρουσιάζουν κίνδυνο. Είναι όλα τα σκούρα κόκκινα στίγματα που μπορεί να εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος.

Οι εν λόγο αγγειακές βλάβες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Συνήθως όμως εμφανίζονται στις περιοχές της πλάτης, στομαχιού, στήθους.

Advertisement

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο ξύρισμα και στο ξύσιμο. Μπορεί να σπάσει ή να εμφανιστεί αιμορραγία. Εάν αλλάξει μέγεθος, χρώμα, ή υφή, θα πρέπει να ενημερωθεί γιατρός.

Advertisement

Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα μπορεί να συγχέονται με τα αγγειώματα αράχνης. Τα αγγειώματα αράχνης, είναι σημάδι ηπατικών προβλημάτων.

Κόκκινες Ελιές στο δέρμα: Πότε υπάρχει κίνδυνος;

Γενικά, οι κόκκινες ελιές είναι αβλαβείς αν δεν αλλάζουν πάρα πολύ. Η εξαίρεση είναι αν δεν υπάρχει ιστορικό στην οικογενεια για τετοια αιμαγγειωματα και ειστε σε ηλικία κάτω των 25 τότε μπορεί να συμενει καποιο υπατικό πρόβλημα.

Υπάρχουν επίσης μελέτες που υποδηλώνουν ότι το χημικό βρωμίδιο, ένα συστατικό που βρίσκεται στα καθημερινά αντικείμενα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα συστατικά ψησίματος, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα πλαστικά. Αυτό, δημιουργεί μια ορμονική ανισορροπία που οδηγεί σε κερασοειδή αιμαγγειώματα.

Advertisement

Το καλύτερο θα ηταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση αν εντοπίσετε ένα τετοιο αγγείωμα. Παρόλα αυτά μην πανικοβληθειτε είναι κάτι πολύ σύνηθες. Το 70% των ανθρώπων σε ηλικία άνω τον 70 έχουν τετοια αγγειώματα.

TAGS:
Advertisement