Η φράουλα είναι ένα φρούτο νόστιμο, ζουμερό, με υπέροχο χρώμα και μοναδική μυρωδιά και σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες, βοηθάει την καρδιαγγειακή υγεία.
Το εν λόγω φρούτο μπορεί να περιορίσει δραστικά και γρήγορα τις εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Συγκεκριμένα, ένα μπολ με φρέσκες φράουλες είναι ικανό να «διαλύσει» την υπερβολική συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες.
Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Journal of Nutritional Science.
Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζει υψηλή χοληστερόλη, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καθώς η LDL «κακή» χοληστερόλη μεταφράζεται σε υψηλές εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες.
Οι λιπιδικές αυτές συγκεντρώσεις είναι πιθανό να μπλοκάρουν τις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στη συνέχεια μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με τους μελετητές από το Πανεπιστήμιο Setsunan στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η φράουλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση λίπους, προστατεύοντας έτσι από τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Οι Ιάπωνες μελετητές θέλησαν να διερευνήσουν πόσο άμεσο αντίκτυπο έχουν αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Έτσι, εξέτασαν μια ομάδα εθελοντών, αποτελούμενων από 23 υγιείς, νεαρές γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε ένας πουρές φράουλας 500 γραμμαρίων, ενώ στην άλλη ένα σακχαρούχο ρόφημα.
Μισή ώρα αργότερα, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος, ενώ η ίδια διαδικασία κατανάλωσης και αιμοληψιών επαναλαμβανόταν κάθε 30 λεπτά, για 4 ακόμη ώρες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, η ομάδα που είχε καταναλώσει τον πουρέ φράουλας παρουσίαζε σημαντικά μικρότερες συγκεντρώσεις λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακής» LDL χοληστερόλης, σε σύγκριση με εκείνη που κατανάλωσε το σαχκαρούχο ρόφημα.
Μάλιστα, η επίδραση αυτή κατέστη εμφανής ήδη μία ώρα μετά την κατανάλωση της φράουλας για πρώτη φορά, ενώ διήρκεσε για τουλάχιστον 4 ώρες μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής.
Η ερευνητική ομάδα υπογράμμισε για τα ευρήματα ότι «οι φράουλες αποτελούν μια σημαντική πηγή θρεπτικών ενώσεων και οι μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση τέτοιων φρούτων, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».