Συνήθως στο νηστίσιμο τραπέζι μπαίνει πολύ περισσότερο ψωμί και παξιμάδια τα οποία αν δεν προσέξουμε τα καταναλώνουμε σε αλόγιστες πολλές φορές ποσότητες βάζοντας κιλά ενώ στην ουσία τρώμε υγιεινά.
Χρειάζεται να δίνουμε μεγάλη προσοχή όχι μόνο στο τι βάζουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι μας αλλά και στο πώς το μαγειρεύουμε και τι ποσότητες καταναλώνουμε.
Τηρώντας το μέτρο και ακολουθώντας τις συμβουλές που ακολουθούν μπορούμε να συνδυάσουμε τη γεύση και τη νηστεία βγαίνοντας διπλά κερδισμένοι!
Η λαγάνα: Καταναλώστε την με σύνεση, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε ψωμί και προτιμήστε τις ολικής αλέσεως ή/και πολύσπορες, που κυκλοφορούν αρκετά τα τελευταία χρόνια.
Ο χαλβάς: Το ταχίνι και ιδιαίτερα ο ταχινένιος χαλβάς έχει την τιμητική του την Καθαρά Δευτέρα. Φάτε με μέτρο, γιατί πέρα από καλή γεύση έχει και αρκετές θερμίδες. Προτιμήστε τους απλούς χαλβάδες με γεύση βανίλιας ή κακάο και ψάξτε αυτούς που έχουμε χαμηλότερη περιεκτικότητα ή και καθόλου ζάχαρη.
Αλκοόλ: Να είστε εγκρατείς με την κατανάλωση του αλκοόλ. Προσπαθήστε να αρκεστείτε στα 2-3 ποτά οι άντρες και στο 1 οι γυναίκες. Προτιμήστε το νερό ή το ανθρακούχο νερό!
Φασόλια (1 φλιτζάνι) ≈ 200
Λαγάνα (φέτα 30γρ) ≈ 80
60γρ. ταχινένιος χαλβάς ≈ 250 – 300
Ταραμοσαλάτα 240 – 400
Ξηροί καρποί 500-560
Μαυρομάτικα φασόλια 130
Ντολμαδάκια γιαλαντζί 184
Σουπιές με σπανάκι 145
Χαλβάς σιμιγδαλένιος 299
100γρ τουρσί ≈ 120
100γρ ελιές ≈ 180
Καλαμάρια με ρύζι 162
Γεμιστά σαρακοστιανά 132
Καλαμαράκια τηγανητά 214 – 380
Κολοκυθοκεφτέδες 203
Πατατοκεφτέδες 220
Χόρτα βραστά σαλάτα 85
Χταπόδι ξυδάτο 19