Η κατακράτηση υγρών είναι η συσσώρευση νερού και άλλων υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα και σε άλλα σημεία του σώματος. Πως όμως αντιμετωπίζεται;
Όταν μιλάμε για κατακράτηση υγρών εννοούμε την υπερβολική συσσώρευση νερού και άλλων υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς και στις διάφορες κοιλότητες του σώματος.
Τι είναι η κατακράτηση υγρών;
Τα επίπεδα υγρών στο σώμα ρυθμίζονται από ένα περίπλοκο σύστημα ορμονών και ουσιών που δρουν όπως οι ορμόνες (προσταγλανδίνες) και τα περιττά υγρά απομακρύνονται γρήγορα μέσω των νεφρών με τη μορφή των ούρων. Έτσι, όταν η πρόσληψη και η επάρκεια υγρών είναι χαμηλή, ο ρυθμός παραγωγής ούρων μειώνεται.
Η κατακράτηση υγρών μπορεί να διαπιστωθεί σε διαφορετικά σημεία του σώματος και για πολλούς διαφορετικούς λόγους.
Τα πρώτα συμπτώματα αυτής είναι το πρήξιμο στις γάμπες, στα χέρια, στο πρόσωπο και στην κοιλιακή χώρα. Ενδεχομένως να παρατηρείτε έντονες διακυμάνσεις στη ζυγαριά, να χρειαστεί να βγάλετε τη βέρα σας ή ακόμη και να φορέσετε φαρδιά ρούχα ή παπούτσια!
Πως γίνεται η αντιμετώπιση;
Μία μέθοδος αντιμετώπισης είναι και η αλλαγή σε ορισμένες πτυχές της διατροφής σας. Στόχος είναι η απελευθέρωση του περιττού νερού μέσω της ούρησης. Οι διατροφικές αλλαγές δεν λειτουργούν με την τόνωση της λειτουργίας των νεφρών. Η δίαιτα είναι υψηλή σε φλαβονοειδή και ορισμένες άλλες θρεπτικές ουσίες.
Η διατροφή αυτή ονομάζεται “Waterfall Diet” και το όνομά της οφείλεται προφανώς στον σκοπό που εξυπηρετεί. Επί της αρχής βοηθάει το άτομο να εντοπίσει τυχόν τροφές τις οποίες ο οργανισμός δεν αφομοιώνει σωστά, με αποτέλεσμα την υψηλότερη απελευθέρωση ισταμίνης. Το σέλινο και ο μαϊντανός, καθώς και άλλες τροφές πλούσιες σε κουμαρίνη είναι βασικές για αυτήν τη δίαιτα, καθώς η κουμαρίνη βοηθά τα μακροφάγα (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) να διαλύσουν τις πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν εισρεύσει στον ιστό.
Κατακράτηση υγρών – Αντιμετώπιση: Φάση 1
Αρχικά, πρέπει να τρώτε μόνο λαχανικά, φρούτα, καφέ ρύζι, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια, κοτόπουλο και προϊόντα σόγιας όπως tofu για δύο μήνες για να εξαλείψετε πιθανά αλλεργιογόνα. Όλες οι τροφές με βάση το σιτάρι, τα προϊόντα από αλεύρι, όπως το ψωμί ή τα ζυμαρικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη, ο καφές, το αλκοόλ, τα αυγά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.
Κατακράτηση υγρών – Αντιμετώπιση: Φάση 2
Στην δεύτερη φάση προσθέστε μια “απαγορευμένη” κατηγορία τροφών στα γεύματά σας κάθε εβδομάδα, παρακολουθώντας για αύξηση του σωματικού βάρους ή συμπτώματα όπως ασυνήθιστη κόπωση, πονοκέφαλοι ή συμφόρηση. Τα συμπτώματα αυτά υποτίθεται ότι θα σας υποδείξουν ότι είστε αλλεργικοί ή έχετε δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές. Αυτή φάση διαρκεί τέσσερις εβδομάδες. Κράκερ σίτου, αλεύρι σίτου ή ζυμαρικά σίτου χωρίς αυγό προστίθεται την 1η εβδομάδα, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι και το αγελαδινό γάλα προστίθενται την 2η εβδομάδα. Στην 3η εβδομάδα μπορείτε να φάτε και αυγά, ενώ η μαγιά μπορεί να προστεθεί την 4η εβδομάδα.
Κατακράτηση υγρών – Αντιμετώπιση: Φάση 3
Η τελική φάση του της δίαιτας Waterfall έχει σχεδιαστεί για να καταλήξετε στις διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθήσετε στο μέλλον, προκειμένου να μην έχετε κατακράτηση υγρών. Το 90% της διατροφής σας κατά τη διάρκεια της φάσης 3 θα πρέπει να αποτελείται μόνο από τροφές που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της φάσης 1.
Το υπόλοιπο 10% από αυτά που θα τρώτε μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα που μπήκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της φάσης 2, ή και άλλα τρόφιμα, εφόσον δεν προκαλούν συμπτώματα κατακράτησης νερού.
Επίσης για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατακράτηση υγρών πρέπει αρχικά να είναι γνωστή η αιτία που την προκάλεσε. Για παράδειγμα, αν οφείλεται στη φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται συζήτηση με τον γιατρό ώστε να εξεταστεί μια πιθανή αλλαγή είτε στο φάρμακο είτε στη δοσολογία. Από την άλλη, η αντιμετώπιση μιας πάθησης των νεφρών ή της καρδιάς θα βοηθήσει να υποχωρήσει και η κατακράτηση που αυτή έχει προκαλέσει.
Μερικές γενικές συμβουλές που προτείνονται για να βελτιωθεί η κατακράτηση είναι οι εξής:
– Μείωση της πρόσληψης αλατιού, καθώς αυξάνει την κατακράτηση υγρών στο σώμα, και επαρκής κατανάλωση νερού.
– Διαχείριση του σωματικού βάρους (ο δείκτης μάζας σώματος πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9).
– Τακτική σωματική άσκηση.
– Ανύψωση των ποδιών με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
– Αποφυγή της πολύωρης ακινησίας (είτε σε καθιστή είτε σε όρθια θέση).
– Διαλείμματα για περπάτημα κατά τη διάρκεια των πολύωρων ταξιδιών.
– Αποφυγή της έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες (π.χ. καυτό ή πολύ κρύο μπάνιο, σάουνα). Επαρκής και ζεστός ρουχισμός όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.
– Μαλάξεις με απαλές κινήσεις (που δεν προκαλούν πόνο) από την πάσχουσα περιοχή προς την κατεύθυνση της καρδιάς.
Από κατακράτηση υγρών υποφέρουν συνήθως οι γυναίκες. Με τις παραπάνω συμβουλές και σωστή διατροφή το πρόβλημα αυτό μπορεί να μειωθεί αισθητά. Πάντως όσοι το αντιμετωπίζουν γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ενοχλητικό είναι. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχουμε τον οργανισμό και το σώμα μας!