Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη : Ρόφημα τον κρατά μακριά

21:00
Newsroom

Καρκίνος του προστάτη : Ρόφημα τον κρατά μακριά. Για πρώτη φορά Ιάπωνες ερευνητές εντόπισαν συστατικά στον καφέ που μπορούν να αναστείλουν τον καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας στη Βαρκελώνη. Η έρευνα έχει επίσης δημοσιευθεί στο The Prostate.

Advertisement

Πρόκειται για πιλοτική μελέτη που έγινε από ομάδα ειδικών της Σχολής Ιατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Kanazawa. Η οποία έγινε σε ανθεκτικά καρκινικά κύτταρα σε κυτταρικές καλλιέργειες ζωικού μοντέλου (ποντίκια).

Ο καφές ως γνωστόν είναι ένα περίπλοκο μείγμα συστατικών που επηρεάζει την υγεία μας θετικά και αρνητικά. Όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων καφέ σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα ορισμένων μορφών καρκίνου. Περιλαμβανομένου και του προστάτη.

Advertisement

Οι Ιάπωνες ειδικοί μελέτησαν τις επιδράσεις δύο συστατικών του καφέ, της καφεστόλης και της οξικής καχεόλης σε προστατικά καρκινικά κύτταρα και σε ποντίκια. Διαπίστωσαν ότι οι εν λόγω ουσίες μπορούσαν να αναστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Advertisement

Τα οποία μάλιστα είχαν αναπτύξει αντίσταση στην καμπαζιταξέλη, μια ευρείας χρήσης αντικαρκινική δραστική ουσία.

Καρκίνος του προστάτη και καφές

Οξική καχεόλη και καφεστόλη είναι υδρογονάνθρακες, που εμπεριέχονται στην ποικιλία Arabica του καφέ. Η διαδικασία παρασκευής καφέ έχει βρεθεί ότι επηρεάζει αν αυτές οι δύο χημικές ενώσεις παραμένουν στον καφέ μετά από τη ζύμωση ή εάν εξαφανίζονται.

Αρχικά οι ερευνητές είχαν αναλύσει έξι συστατικά (που εμπεριέχονται φυσικά στον καφέ) σε σχέση πάντα με τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Σε συνθήκες in vitro (σε εργαστηριακά δισκία).

Advertisement

Τότε παρατήρησαν ότι η οξική καχεόλη και η καφεστόλη συντελούσαν σε πιο βραδεία ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια δοκίμασαν τα συστατικά αυτά σε καρκινικά προστατικά κύτταρα που μεταμοσχεύθηκαν σε 16 ποντίκια.

Τα τέσσερα αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, σε τέσσερα χορηγήθηκε οξική καχεόλη και σε άλλα τέσσερα καφεστόλη, ενώ στα υπόλοιπα δόθηκε συνδυασμός καφεστόλης και οξικής καχεόλης.

«Παρατηρήσαμε ότι η οξική καχεόλη και η καφεστόλη ανέστειλαν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στα ποντίκια. Αλλά ο συνδυασμός των δύο συστατικών συντελούσε σε μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκινικού όγκου, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Μετά από 11 ημέρες, οι όγκοι στα πειραματόζωα της ομάδας ελέγχου είχαν υπερτριπλασιαστεί (342%). Στα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία και με τα δύο συστατικά του καφέ είχαν αναπτυχθεί κατά 167%», εξήγησε κατά την παρουσίαση της μελέτης ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Hiroaki Iwamoto.

Advertisement

Συμπλήρωσε δε ότι «πρόκειται για πιλοτική μελέτη που δείχνει ότι συγκεκριμένα συστατικά του καφέ είναι επιστημονικώς αποτελεσματικά μεν, χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση δε. Μέχρι να μπορέσουμε να πούμε ότι μπορούμε να τα χορηγήσουμε και σε ανθρώπους.

Πάντως παρατηρήσαμε μειωμένη ανάπτυξη και των μεταμοσχευμένων ογκοκυττάρων, γεγονός που δείχνει ότι τα δύο συστατικά έχουν επίδραση και σε ανθεκτικά καρκινικά κύτταρα στις υπάρχουσες αντικαρκινικές θεραπείες.

Γι’ αυτό και ήδη σχεδιάζουμε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε εργαστηριακές συνθήκες με στόχο κάποτε να φτάσουμε και στο επίπεδο των κλινικών μελετών σε ανθρώπους».

TAGS:
Advertisement