Κάπνισμα: Σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να κόψει το κάπνισμα, μπορεί να μειώσει τη ζημιά που προκαλεί. Γι’ αυτό το σκοπό μπορεί να λαμβάνει τροφές, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την επίδραση του καπνίσματος στον οργανισμό.
Βιταμίνη C: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προστατεύει τη φθορά και τη γήρανση των κυττάρων. Μπορεί να ληφθεί με εσπεριδοειδή, αλλά και με λαχανικά.
Αντιοξειδωτικά: Πέρα από τη βιταμίνη C, οι καπνιστές μπορούν να ενισχύσουν την άμθνα του οργανισμού τους, με τη βιταμίνη Ε (σ.σ. εμπεριέχεται στο λάδι και τους ξηρούς καρπούς). Επίσης, τα καροτένια είναι σημαντικά, καθώς μετατρέπονται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, ενώ τα φλαβονοειδή αντιστρέφει τη βλάβη του ενδοθηλίου στους υγιείς καπνιστές.
Γαλακτοκομικά: Όσοι καπνίζουν σε καθημερινή βάση, οφείλουν να λαμβάνουν τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο.
Ω-3 λιπαρά: Τρόφιμα όπως ο τόνος και οι ξηροί καρποί, μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες.
Καστανό ρύζι: Πρόκειται για τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Δηλαδή, αυτές που αλλοιώνονται από τον καπνό που φέρει το τσιγάρο.
Φρούτα και μέλι: Βοηθούν στη λήψη υδατανθράκων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό ενός καπνιστή.
Νερό: Η λήψη του είναι σημαντική για την αποφυγή της αφυδάτωσης του ασθενούς.
– Ντομάτες
– Φρούτα (σ.σ. κυρίως μήλα)
– Δύο ή περισσότερες ντομάτες ανά ημέρα
– Τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων ανά ημέρα
Η κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών βοηθούν στην αργή μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων.