Κι ενώ ο πλανήτης τα τελευταία δύο χρόνια δίνει τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, φαίνεται πως ενδέχεται μία ακόμα απειλή, ο ιός Ζίκα.
Ήταν το 2015 όταν είχε ξεσπάσει επιδημία στη Βραζιλία από το τσίμπημα τον κουνουπιών ενώ την επόμενη χρονιά υπήρχε τεράστια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που είχε διοργανωθεί στη χώρα.
«Ο πλανήτης θα πρέπει να παρακολουθεί και να είναι σε επαγρύπνηση για μια μετάλλαξη του ιού Ζίκα, που μπορεί να φέρει νέα πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Ιολογίας, Sujan Shresta, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Τα κουνούπια στις τροπικές και στις υποτροπικές περιοχές είναι φορείς του ιού Ζίκα και έχουν αναφερθεί μολύνσεις σε 86 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Μπορεί τα συμπτώματα να είναι ήπια και σπάνια να απειλείται η ζωή κάποιου που νοσεί, ο ιός όμως μπορεί να μεταφερθεί από τις εγκυμονούσες στα μωρά που κυοφορούν και να επιφέρει το θάνατό τους.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, της μετάγγισης αίματος αλλά και της μεταμόσχευσης.
Ο ιός Ζίκα μπορεί να παρουσιάσει πολλές μεταλλάξεις από χώρα σε χώρα και έχει πολλές ομοιότητες με τον δάγκειο πυρετό, σε κυτταρικό επίπεδο. «Όταν υπάρχουν τόσα πολλά κουνούπια και τόσοι πολλοί άνθρωποι ως ξενιστές, αυτοί οι ιοί μπορούν να εξελιχθούν με μεγάλη ταχύτητα», κατέληξε η Shresta.