Το κακάο περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες, βελτιώνει τη ροή του αίματος και βοηθά στη μείωση της απώλειας νευρώνων. Προλαμβάνει, επίσης, τον σχηματισμό θρόμβων αίματος που προκαλούν εμβολές. Το κακάο περιέχει, επίσης, φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Της: Έπη Τρίμη
Advertisement
Το κακάο εμπεριέχει και μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βελτιώνει τη ροή του αίματος στις φλέβες και, κατά συνέπεια, υπάρχει λιγότερη αναπαραγωγή θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εμβολές.
Η σκόνη κακάο παρασκευάζεται με θρυμματισμό των κόκκων κακάου. Είναι πλέον διάσημο για το ρόλο του στην παραγωγή της αγαπημένης μας σοκολάτας.
Advertisement
Η σύγχρονη έρευνα αποκάλυψε ότι το κακάο εμπεριέχει συστατικά, που μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τη συνολική υγεία μας.
Advertisement
Τα συνολικά οφέλη στην υγεία
Το κακάο μειώνει την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, προστατεύοντας από Διαβήτη ΙΙ
Προστατεύει το νευρικό σύστημα. Το κακάο έχει υψηλή περιέκτικοτητα σε ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί, γνωστό για την ικανότητα του να περνάει το φράγμα αίματος- μυαλού και έτσι να προστατεύει το νευρικό σύστημα.
Το κακάο προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από φθορές.
Μειώνει το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφράγματος. Τα αντιοξειδωτικά που συναντώνται στο κακάο διατηρούν το νιτρικό οξύ σε υγιή επίπεδα. Αν και το νιτρικό οξύ έχει οφέλη για τη καρδιά (χαλαρώνει τα αγγεία και μειώνει τη πίεση) παράγει τοξίνες. Τα αντιοξειδωτικά του κακάο ουδετεροποιούν αυτές τις τοξίνες, προστατεύοντας τη καρδιά και προλαμβάνοντας ασθένειες.
Ρυθμίζει τη χοληστερόλη.Το κακάο μειώνει την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια ενώ αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη).
Προφυλάσσουν κατά των ελεύθερων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κακάο επιδιορθώνουν τη ζημιά των ελεύθερων ριζών μειώνοντας το ρίσκο κάποιων καρκίνων.
Ανεβάζει την ψυχολογία: Το κακάο ανεβάζει τα ύψη συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τα επίπεδα ευεξίας. Το ίδιο στοιχείο που απελευθερώνεται όταν βιώνουμε βαθιά συναισθήματα αγάπης, η φενιλεθυλαμίνη βρίσκεται και στο κακάο..
Τα θρεπτικά συστατικά του κακάο
Η μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο είναι 15 γραμμάρια και τα 100 γραμμάρια περιέχουν αν δεν προσθέσετε ζάχαρη και γάλα 227 θερμίδες.
Τα θρεπτικά συστατικά του κακάο
8 γρ. κορεσμένα λιπαρά
58 γρ. υδατάνθρακες
33 γρ. φυτικές ίνες
20 γρ. πρωτεΐνες
230 mg καφεΐνη
Ασβέστιο
Σίδηρο
Βιταμίνες D, Ε, B1, Β2, Β6 και B12Φώσφορο
Ψευδάργυρο
499 mg μαγνήσιο
Ποιες είναι οι πιο υγιεινές σοκολάτες;
Οι πικρές ή ημίπικρες σοκολάτες, που εμπεριέχουν μεγαλύτερη ποσότητα κακάο, από 70 έως 80%, παρέχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία, τόσο σε σωματικό όσο και συναισθηματικό πλαίσιο.
Το κακάο περιέχει επίσης σαλσολινόλη, ένα παράγωγο ντοπαμίνης που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής και παίζει σημαντικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Γι’ αυτό όταν τρώμε σοκολάτα νιώθουμε πιο ευδιάθετοι.