ios-toy-dytikoy-neiloy-poia-ta-prota-symptomata-amp-8211-pos-tha-prostateyteite-amp-8211-ti-prepei-amesa-na-kanete-84133
19:51

Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποια τα πρώτα συμπτώματα – Πως θα προστατευτείτε – Τι πρέπει άμεσα να κάνετε

19:51
Newsroom

Ιός του Δυτικού Νείλου, πρόκειται για λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα του κουνουπιού. Ο ιός υπάρχει κυρίως στα πτηνά. Όταν ένα κουνούπι τσιμπήσει ένα μολυσμένο πουλί και στη συνέχεια τσιμπήσει ένα άτομο, τότε το άτομο αυτό μολύνεται.

Η μετάδοση της λοίμωξης γίνεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών, από μετάγγιση αίματος και μεταμόσχευση. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Advertisement

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένας άνθρωπος που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι 2-14 μέρες. Τόσο χρειάζεται για την επώαση. Οπότε και στη συνέχεια εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων (περίπου 80%) που μολύνονται από τον ιό παραμένουν ασυμπτωματικά. Όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα συνήθως είναι ήπια και πιθανό να παρουσιάσουν τα πιο κάτω:

Κοιλιακός πόνος

Advertisement

Διάρροια

Advertisement

Πυρετός

Πονοκέφαλος

Έλλειψη όρεξης

Advertisement

Μυϊκοί πόνοι

Ναυτία

Εξάνθημα

Πονόλαιμος

Advertisement

Διόγκωση των λεμφαδένων

Έμετος

Ιός του Δυτικού Νείλου και συμπτώματα

Η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές είναι λίγες ημέρες, ενώ στις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης είναι από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

Η αντιμετώπιση της νόσου στην ήπια μορφή περιλαμβάνει συμπτωματική αγωγή όπως είναι αντιπυρετικά παυσίπονα.

Σπάνια ο ιός μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Μόνο η σοβαρή μορφή λοίμωξης προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 1% των μολυνθέντων με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, πιθανή αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές επιπέδου συνείδησης (αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, διέγερση, υπνηλία κ.λπ.) ή επιληπτικές κρίσεις (πιθανόν).

Τα άτομα που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν σοβαρή μορφή της ασθένειας του ιού του δυτικού Νείλου είναι : Παιδιά με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο ιός HIV, μεταμοσχεύσεις οργάνων, η χημειοθεραπεία. Οι ηλικιωμένοι ή πολύ μικρά παιδιά. Γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Στη σοβαρή μορφή της νόσου απαιτείται υποστηρικτική αγωγή όπως χορήγηση ενδοφλέβιων ορών, αντιεπιληπτική αγωγή (σε επιληπτικές κρίσεις), επί διεγέρσεως κατασταλτικά φάρμακα, επί διαταραχών της αναπνοής μηχανική υποστήριξη.

Στη θεραπεία της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου δεν βοηθούν αντιβιοτικά. Μόνο υποστηρικτικά μέτρα. Δεν υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή.