Βγήκατε στην παραλία να χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα και γυρίσατε κατακόκκινοι; Το έγκαυμα από τον ήλιο είναι σύνηθες “κακό” του καλοκαιριού.
Τις περισσότερες φορές παθαίνουν έγκαυμα όσοι έχουν ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες και κάθονται αρκετή ώρα στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό.
Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια οξεία αντίδραση του δέρματος, όταν αυτό εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Προκαλεί άμεση καταστροφή στο DNA, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και τον «θάνατο» των κυττάρων, ενώ μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.
Αν πάθετε έγκαυμα από τον ήλιο τότε πρέπει να κινηθείτε πολύ γρήγορα. Μετακινηθείτε αρχικά σε κάποιο σκιερό μέρος, όπως συμβουλεύει η δερματολόγος, Dr Anjali Mahto.
Καλύψτε τις παθούσες περιοχές με χαλαρά, βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει.
Μείνετε στη σκιά και πάρετε παυσίπονα για να μειώσετε τον πόνο.
Δροσίστε το δέρμα σας. Τοποθετήστε μια νωπή πετσέτα για 15 λεπτά, ή κάντε μπάνιο/ντους με χλιαρό νερό. Σιγουρευτείτε ότι το νερό στο ντους δεν πέφτει με ορμή, αλλά πως η ροή του είναι απαλή.
Αν φουσκάλες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα σας, τότε σε αυτή την περίπτωση, προτιμότερο είναι ένα μπάνιο κι όχι ντους. Μην τρίψετε το δέρμα σας με την πετσέτα, απλά σκουπίστε το ταμποναριστά. Προσπαθήστε να μην πιέσετε και «σκάσετε» τις φουσκάλες, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και σημάδια στο δέρμα. Θα ηρεμήσουν μόνες τους έπειτα από μερικές ημέρες. Μετά το μπάνιο ή το ντους, χρησιμοποιήστε μια λοσιόν χωρίς άρωμα για να ανακουφίσετε το δέρμα σας. Μια καλή επιλογή είναι η Αλόη.
Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να «ενθαρρύνει» την απώλεια υγρών μέσω του δέρματος, οπότε φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό. Θα αποτρέψετε την αφυδάτωση και θα βοηθήσετε το σώμα σας να αναρρώσει.
Το αλκοόλ θα πρέπει ιδανικά να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς θα κάνει την αφυδάτωση χειρότερη. Φροντίστε το δέρμα σας ενώ επουλώνεται και παραμείνετε καλυμμένοι στη σκιά.
Καλό θα ήταν εάν πάθετε έγκαυμα ηλίου να επισκεφθείτε ένα φαρμακείο, προκειμένου να πάρετε ειδικά σκευάσματα. Αν πάλι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή η επίσκεψη στο γιατρό είναι επιβεβλημένη.