Μεταβολικό σύνδρομο: Είναι μια πάθηση που υποθέτετε πως επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες. Φαίνεται να έχει ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.
Μεταβολικό σύνδρομο: Δεν έχει οριστεί ακόμα πλήρως από την ιατρική κοινότητα
Το μεταβολικό σύνδρομο, μπορεί να το έχετε ακούσει και ως «Δυσμεταβολικό Σύνδρομο Χ». Δεν είναι ασθένεια, αλλά ένας συνδυασμός μεταβολικών διαταραχών. Η σύνδεση των μεταβολικών διαταραχών φαίνεται να είναι η ινσουλινοαντίσταση (αντίσταση στην ινσουλίνη).
Ο συνδυασμός αυτός περιλαμβάνει:
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- υψηλή χοληστερίνη
- υψηλό σάκχαρο
- αυξημένο λίπος γύρω από την μέση
Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο ακριβής ορισμός του μεταβολικού συνδρόμου. Η πρώτη προσπάθεια οριοθέτησης έγινε το 1988 από τον G. Reaven, ο οποίος παρουσίασε ότι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία έχουν κοινό αίτιο, την ινσουλινοαντίσταση.
Μεταβολικό σύνδρομο: Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF)
Κατά τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) πρέπει να συνυπάρχουν το λιγότερο δύο απ’ τις παρακάτω διαταραχές για να διαγνωστεί το μεταβολικό σύνδρομο:
1. Περιφέρεια μέσης >94 cm για τους άνδρες και >80 cm για τις γυναίκες
2. Σάκχαρο νηστείας >100 mg/dl για όλους
3. Αρτηριακή πίεση >130/85 mmHg για όλους
4. Τριγλυκερίδια >150 mg/dl για όλους
5. Χοληστερόλη (καλή) HDL
Μεταβολικό σύνδρομο: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), αντίθετα, αναφέρει ότι για τη διάγνωση πρέπει να συνυπάρχουν το λιγότερο τρία από τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Περιφέρεια μέσης >102 cm (άνδρες) και >88 cm (γυναίκες)
2. Γλυκόζη αίματος νηστείας >110 mg/dl για όλους
3. Αρτηριακή πίεση: Συστολική πίεση >130mmHg ή Διαστολική πίεση 85mmHg για όλους
4. Τριγλυκερίδια αίματος >150 mg/dl για όλους
5. Χοληστερόλη(καλή): HDL
Η ηλικία είναι ένας επιπλέον παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου ξεκινώντας από τα 45 έτη για τους άνδρες και τα 55 έτη για τις γυναίκες.
Ο μόνος τρόπος επιβεβαίωσης του συνδρόμου είναι ιδικές ιατρικές εξετάσεις. Αυτό βεβαια κάνει το σύνδρομο αυτό να μην είναι εύκολα αντιληπτό από οποίους πάσχουν.
Η American Heart Association εκτιμά ότι σχεδόν το 23% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταβολικό σύνδρομο. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 1 στους 3 ενήλικες
Μεταβολικό σύνδρομο: Οι απόψεις τον ιδικών διίστανται
Διαφορετικές επίσης είναι οι απόψεις των ειδικών και για την κύρια αιτία που οδηγεί στο μεταβολικό σύνδρομο. Το NCEP θεωρεί ότι η παχυσαρκία και ιδιαίτερα η κοιλιακή παχυσαρκία ευθύνεται για το σύνδρομο. Αντιθέτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη θεωρούν ότι κύρια αιτία και αφετηρία είναι η ινσουλινοαντίσταση, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία.
Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις:
- Διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων
- αρτηριακή υπέρταση
- δημιουργία αθηρωματικής πλάκας
Αυτός ο συνδυασμός έχει παρατηρηθεί να αυξάνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη 8 φορές και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων 4 φορές.
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής.
Η μείωση βάρους, ακόμα και σε ένα ποσοστό της τάξης του 7-10%, είναι ικανή να μειώσει το μεταβολικό σύνδρομο, αρκεί να γίνει αργά και σταθερά στο χρόνο.
Το ουρσολικό και ολεανικό οξύ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική τόσο για την ηπατοπροστατευτική του δράση όσο και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ η χολίνη, αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει την ηπατική λειτουργία, διαθέτει πολλαπλούς ρυθμιστικούς ρόλους.
Μεταβολικό σύνδρομο: Τι να προσέξετε
Κοιλιακή παχυσαρκία: Μετρήστε την περιφέρεια της μέσης σας με μια μεζούρα, 2 εκατοστά πιο πάνω από τον αφαλό. Επικίνδυνη θεωρείται η μέτρηση όταν είναι πάνω από 90 εκατοστά για τις γυναίκες και πάνω από 102 εκατοστά για τους άνδρες.
Χαμηλή «καλή» χοληστερόλη (HDL): Όταν η καλή χοληστερίνη είναι κάτω από 40 mg/dl για άνδρες και κάτω από 50 mg/dl για γυναίκες ανεξαρτήτως ιστορικού.
Αρτηριακή πίεση: Όταν συχνά η αρτηριακή πίεση είναι πάνω από 130 mm Hg για τη μεγάλη ή συστολική πίεση και πάνω από 85 mm Hg για τη μικρή ή διαστολική πίεση για άνδρες και για γυναίκες, ανεξαρτήτως ιστορικού.