Πολλοί είναι οι διατροφολόγοι που προτείνουν την κατανάλωση μούρων, και συγκεκριμένα των μύρτιλων, για ατομα που πάσχουν από διαβήτη ή βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.
Ο διαβήτης δημιουργείται όταν το σώμα δυσκολεύεται να παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτήν που παράγεται, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα μύρτιλα, όπως και τα βατόμουρα, είναι χαμηλά σε θερμίδες και δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου.
Η διαβητική διατροφολόγος Jocelyne Loran προτείνει την κατανάλωση ενός φλιτζανιού μύρτιλλου για ασθενείς με διαβήτη ή όσους βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.
«Τα βατόμουρα, μπορούν να αποτρέψουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση των σακχάρων των φρούτων στην κυκλοφορία του αίματος».
Ένα φλιτζάνι βατόμουρα περιέχει περίπου 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών, σε σύγκριση με μια μπανάνα που περιέχει 3,1 γραμμάρια. Εν συγκρίσει με ένα μήλο, τα βατόμουρα περιέχουν λίγο περισσότερες φυτικές ίνες, ενώ παρουσιάζουν και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, κατά περίπου 4 γραμμάρια.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Dr. Loran: «ο κίνδυνος αύξησης του βάρους είναι πολύ χαμηλός ακόμη και αν κάποιος καταναλώνει μεγαλύτερες μερίδες, σε αντίθεση με κάποια άλλα φρούτα – λόγω του πολύ χαμηλού αριθμού θερμίδων».
Μόλις 84 θερμίδες προσφέρει ένα φλιτζάνι μύρτιλα, αντίθετα με την αντίστοιχη ποσότητα μπανάνας που παρέχει περίπου 105 θερμίδες. Τα μύρτιλα πλουτίζουν σε πολλά θρεπτικά συστατικά που συνδράμουν στην προώθηση της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των βιταμινών C και K, καθώς και του μαγγανίου. Το μαγγάνιο, ως ιχνοστοιχείο, ενισχύει τον σχηματισμό συνδετικού ιστού και οστών, ενώ συμβάλλει στην πήξη του αίματος.
Μια ανασκόπηση του 2023, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Food Production, Processing and Nutrition”, ανακάλυψε ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μύρτιλα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Τέλος, η κλινική διατροφολόγος υποστηρίζει: «τόσο τα φρέσκα, όσο και τα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα μύρτιλα, έχουν ίση διατροφική αξία. Τα κονσερβοποιημένα βέβαια, είναι πιο πιθανό να έχουν σιρόπι, άρα και πρόσθετη ζάχαρη. Ακόμη και αυτά όμως, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα σουρωτήρι και να ξεπλύνετε με άφθονο νερό το σιρόπι, προκειμένου να φύγει η ζάχαρη, πριν τα καταναλώσετε».