Γενικό Lockdown: Ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας. Αυτό, διότι έχει υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων κατά τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες. Μπορεί το γενικό lockdown να έμοιαζε με εφιάλτη. Όμως, πλέον είναι ορατό από ποτέ. Το καταλαβαίνει κανείς κι από τη χθεσινή επιβεβαίωση του πρωθυπουργού από τη Βουλή.
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος είναι να αποφύγουν ένα γενικό lockdown. Αυτό, διότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην Οικονομία. Κάλεσε όλους να τηρήσουν απολύτως τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Επιπλέον, ζήτησε να εξαντληθεί η αυστηρότητα στους ελέγχους σε καταστήματα που προσφέρουν επικίνδυνη διασκέδαση κατά παράβαση των μέτρων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. Αυτό, διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θέλει η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου. Οι σκληροί δείκτες που θα ορίσουν εάν επιβληθεί ένα γενικό lockdown στο σύνολο της επικράτειας είναι μεταξύ άλλων ο αριθμός των καθημερινών λοιμώξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συναγερμός θα σημάνει άμεσα εφόσον οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών προσεγγίσουν τις 2.000. Οι επιστήμονες εξετάζουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πολιτών που έχουν μολυνθεί, με προτεραιότητα την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων.
Εφόσον η διασπορά έχει περάσει δυναμικά στην τρίτη ηλικία και γενικότερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τότε αναμένεται να δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες στο ΕΣΥ. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων. Οι Σέρρες, η Κοζάνη και η Καστοριά βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Τα πάντα θα κριθούν στις 9 Νοεμβρίου. Τότε, θα γίνει επανεξέταση των δεδομένων. Θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν τα τελευταία μέτρα είχαν αποτέλεσμα. Όπως τόνισε μετά την σύσκεψη που έγινε στις Σέρρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων. Επίσης, προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων και στοχευμένες δειγματοληψίες, αλλά και ενημέρωση του πληθυσμού.
«Καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας. Και σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι σύμμαχοί μας είναι οι νέοι άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη.
Η χτεσινή μέρα ήταν η Κυριακή με το πιο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Αυτό, διότι διαπιστώθηκαν ακόμα 790 νέα κρούσματα. Το αποτέλεσμα ήταν να σπάσει το φράγμα των 30.000 μολύνσεων. Έτσι, σκαρφάλωσε στα 30.782 από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Ανακούφιση προκαλεί ωστόσο, ο χαμηλός αριθμός έως τώρα των διασωληνωμένων που όμως συνδέεται με τον αυξημένο αριθμό θανόντων από την νόσο κάθε μέρα.
Εν τω μεταξύ, η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων επιβεβαιώνει και την ανησυχία των ειδικών για διασπορά του ιού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Σταθερά η Αττική παραμένει πρωταθλήτρια κρουσμάτων καθώς μόλις χτες ανακοινώθηκαν 227 και από κοντά βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη με 181 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ειδικότερα, εκτός των Σερρών που εντοπίστηκαν ακόμα 49 και τα Γιάννενα με 39 προβλήματα εντοπίζονται σε Λάρισα (32), Ροδόπη (24) και Ηράκλειο Κρήτης (11).
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, στοχευμένα, ανάλογα με το πρόβλημα που εντοπίζουν οι αρμόδιοι. Σε δεύτερη φάση πιθανόν να πρέπει να προστατευτούν στοχευμένα οι ηλικιωμένοι, εάν δεν ανακοπεί το κύμα στο οποίο είναι επικεφαλής τώρα οι νεότεροι, ώστε να μη δημιουργηθεί κύμα διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στις επιβαρυμένες περιοχές, και ανάλογα πάντοτε με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, τρία ακόμη μέτρα:
– την απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό -σημειωτέον ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές-,
– την περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, και
– τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.
Αυτή η τακτική θα ακολουθείται στο εξής, δηλαδή θα ενεργοποιούνται ειδικά μέτρα, εκτός των μέτρων «κορμού» που ισχύουν για κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, η απαγόρευση της μετακίνησης εξετάζεται να εφαρμοστεί στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, καθώς φαίνεται ότι λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία στον κορωνοϊό.