Η ασθένεια LATE εμφανίζεται με προβλήματα μνήμης και συμπτώματα άνοιας, γεγονός που εύκολα παραπέμπει σε Αλτσχάιμερ, ωστόσο, αλλά δεν έχει καμία σχέση.
Ασθένεια LATE: Άγνωστα τα αίτια εμφάνισής της
Πρόκειται για μία νέου τύπου άνοια, η οποία προσβάλλει όλο και περισσότερους ηλικιωμένους στην τελευταία δεκαετία της ζωής τους, προκαλώντας ερωτηματικά στους επιστήμονες για τα αίτια της εμφάνισής της.
Η ασθένεια έχει την κωδική ονομασία LATE (limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy), τα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα του Αλτσχάιμερ, αλλά την προκαλεί κάτι εντελώς διαφορετικό.
Ασθένεια LATE: Πάσχει το ένα τέταρτο των ηλικιωμένων 85 και άνω
Τόσο οι επιστήμονες, όσο και οι κλινικοί μελετητές που την ερευνούν, εκτιμούν πως περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων ηλικίας 85 ετών και άνω, πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
«Πρόκειται πραγματικά για μία ασθένεια που προσβάλλει τον οργανισμό στο τελευταίο φάσμα της γήρανσης του ανθρώπου», υπογραμμίζει ο Peter Nelson, νευροπαθολόγος στο πανεπιστήμιο Κεντάκι του Λέξινγκτον.
Το κύριο χαρακτηριστικό της LATE είναι μια λιγότερο γνωστή πρωτεΐνη, που ονομάζεται TDP-43. Σε κάποιον που πάσχει από τη LATE, η πρωτεΐνη αυτή εξαπλώνεται και συσσωρεύεται μέσω τμημάτων του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη σκέψη και τη μνήμη. Το πρόβλημα είναι ότι τα συμπτώματα της εξάπλωσης της συγκεκριμένης πρωτεΐνης γίνονται ορατά μόνο μετά τον θάνατο του πάσχοντος.
Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να ταυτοποιούν την ύπαρξη της LATE σε έναν ζωντανό άνθρωπο και σύμφωνα με τον νευρολόγο Michael Greicius, που συμμετέχει στις έρευνες για την LATE, οι επιστήμονες καταλήγουν σε αυτή μόνο αφού έχουν αποκλείσει άλλες διαταραχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επιστημονική κοινότητα ελπίζει ότι με το να δώσει συγκεκριμένο όνομα στην ασθένεια και να ορίσει τα ακριβή συμπτώματά της, θα γίνει πιο εύκολη και η διάγνωσή της.