Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Γρίπη της ντομάτας: “Συvαγεpμός” για τον νέο μεταδοτικό ιό που απειλεί τα παιδιά – Τα ύπouλα συμπτώματα

18:04
Εύη Κουρίδου

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο νέος ιός «γρίπη της ντομάτας» για τον οποίο δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία παρά μόνο ορισμένα συμπτώματα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τον νέο ιό που έχει ονομαστεί «γρίπη της ντομάτας» και έχει προσβάλλει δεκάδες παιδιά, ενώ εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο στο νότιο κρατίδιο της Κεράλα στην Ινδία.

Advertisement

Ακόμη, οι ειδικοί εξετάζουν, αν πρόκειται για μία επίπτωση μόλυνσης από τσίμπημα κουνουπιού, αλλά δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα μίας νέας παθογένειας. Μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί από τον ιό 82 παιδιά κάτω των 5 ετών από τον Μάιο, ενώ άλλες 26 περιπτώσεις παιδιών έως 10 ετών κρίνονται ως ύποπτες.

Η «γρίπη της ντομάτας» ονομάζεται έτσι λόγω των εξανθημάτων που προκαλεί στο σώμα και τα οποία μεγαλώνουν και μπορούν να φτάσουν στο μέγεθος που έχει το ντοματίνι. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εξανθημάτων σε όλο το σώμα, με τη μορφή στρογγυλών και κόκκινων φυσαλίδων, έντονα επώδυνες και μεταδοτικές. Εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, τα πόδια και το στόμα. Επίσης, αρκετοί ασθενείς υποφέρουν από κόπωση, ναυτία και διάρροιες.

Advertisement

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, ο ιός είναι αρκετά μεταδοτικός και εκφράζουν φόβους, ότι μπορεί να γίνει διασπορά σε ενήλικες, εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο η παρούσα έξαρση και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο που ο κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Advertisement

«Γρίπη της ντομάτας»: Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Σε έκθεσή τους στο ιατρικό περιοδικό Lancet, οι γιατροί αναφέρουν: «Τα παιδιά έχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στην γρίπη της ντομάτας, καθώς αυτές οι ιώσεις είναι συχνές σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και μεταδίδεται από την πολύ στενή επαφή. Επίσης, τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε αυτή τη λοίμωξη, καθώς φορούν πάνες, ακουμπούν βρόμικες επιφάνειες, ενώ βάζουν διάφορα πράγματα στο στόμα τους. Εάν αυτή η έξαρση δεν ελεγχθεί, τότε η μετάδοση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και σε ενήλικες».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξέταση ή θεραπεία για τη «γρίπη της ντομάτας» και οι γιατροί συστήνουν απομόνωση του ασθενή για τουλάχιστον πέντε με επτά ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ξεκούραση, πολλά υγρά και παρακεταμόλη. Παράλληλα, για την έντονη ενόχληση από τη φαγούρα συστήνουν ταμπονάρισμα με ζεστό νερό σε σφουγγάρι.

Advertisement
TAGS:
Advertisement