Κατσικίσιο γάλα: Το γάλα γνωρίζουμε πως είναι καλό για την υγεία μας. Το κατσικίσιο γάλα ίσος όμως να είναι καλύτερο από ότι το αγελαδινό.
Η λακτόζη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του γάλακτος. Κάτι που πολλοί όμως δεν συνιδιτιτοποιούμε είναι πως η λακτόζη πολλες φόρες ευθύνεται για τυχών φουσκώματα που μπορούν να παρουσιαστούν. Το κατσικίσιο γάλα είναι πολύ πιο εύπεπτο εφόσον έχει λιγότερη περιεκτικότητα λακτόζης και είναι και πιο κοντά στα στομαχικά υγρά σαν σύσταση.
Έτσι, σε περιπτώσεις ελαφριάς δυσανεξίας στο αγελαδινό, συστήνεται η χρήση κατσικίσιου. Το κατσικίσιο γάλα, συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει ακόμα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, γεγονός που το κάνει πιο εύπεπτο.
Είναι το πιο πολύτιμο γάλα για την ανάπτυξη των παιδιών μετά το μητρικό.
Συμβάλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυικού συστήματος γιατί είναι το πιο πλούσιο σε μαγγάνιο ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Μέσω του κατσικίσιου γάλακτος μεταβολίζονται καλύτερα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος, και στη συνέχεια επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.
Το κατσικίσιο γάλα είναι πλουσιότερο σε σχέση με το αγελαδινό σε ασβέστιο. Περιέχει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10% περισσότερο (Σε 100 γρ. γάλακτος, το κατσικίσιο έχει 129 γρ. ασβεστίου ενώ το αγελαδινό 117 γρ.)
Είναι το μοναδικό γάλα που περιέχει βιοργανικό νάτριο και σελήνιο. Συγκεντρώνει τις υψηλότερες ποσότητες βιταμινών (βιταμίνες Α, Β2, C, D, νιασίνη) και περιέχει καροτίνη που λειτουργεί προληπτικά ενάντια στον καρκίνο.
Είναι το γάλα με τα μικρότερα λιποσφαιρίδια, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρυνση.
Σύγκριση των συστατικών του κατσικίσιου και του αγελαδινού γάλακτος
Κατσικίσιο / Αγελαδινό
Πρωτεΐνη% : 3.0 /3.0
Λιπαρά %: 3.8 /3.6
Θερμίδες/100 ml : 70 /69
Βιταμίνη A (i.u.*/gram fat) : 39/ 21
Βιταμίνη B1 (θειαμίνη), (µg/100 ml) : 68/ 45
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), (µg/100( ml) : 210 /159
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), (mg /100 ml): 2/ 2
Βιταμίνη D (i.u.*/gram fat): 0.7/ 0.7
Χοληστερόλη (mg/100 ml) : 12 /15
* i.u = international unit
Σύγκριση των μετάλλων του κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος
Κατσικίσιο * Αγελαδινό *
Ασβέστιο 1215.2/ 1031.5
Φώσφορος 843.3 / 731.3
Μαγνήσιο 82,5 / 76.3
Σίδηρος 1,13 / 0.61
Χαλκός 0,42 / 0.11
Ψευδάργυρος 4.15 / 3.72
* mg/100 g λυοφιλιωμένου γάλακτος