Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Γάζα: Ακτιβιστές της υγείας κάνουν αγώνα για την ενημέρωση των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού

13:16
Newsroom

Οι υγειονομικές αρχές και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γάζα εντείνουν τις προσπάθειές τους να πείσουν τις γυναίκες να υποβάλλονται σε εξέταση για τον καρκίνο του μαστού με την ελπίδα να ξεπεράσουν το κοινωνικό στίγμα σε αυτό τον συντηρητικό παλαιστινιακό θύλακα ως προς την αντιμετώπιση της νόσου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας με τίτλο “Δεν υπάρχει ντροπή σε αυτό”, την οποία ξεκίνησε η ιδιωτική φιλανθρωπική εταιρεία “Fares Al-Arab” σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, μουσουλμάνοι ιεροκήρυκες προωθούν την έγκαιρη διάγνωση, ενώ αρτοποιοί έχουν κοσμήσει με παρόμοια μηνύματα τις συσκευασίες προϊόντων άρτου.

Advertisement

Μια κινητή μονάδα εξέτασης έχει επιστρατευθεί, η οποία πραγματοποίησε μαστογραφίες σε περίπου 150 γυναίκες ημερησίως την περασμένη εβδομάδα κατά την έναρξη του ετήσιου εορτασμού του διεθνούς μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, που είναι ο Οκτώβριος.

“Δεν υπάρχει ντροπή σε αυτό, είναι μήνυμα ελπίδας και ασφάλειας για κάθε γυναίκα, λέγοντάς τους προχωρήστε και κάντε εξετάσεις”, λέει η επικεφαλής της εκστρατείας Ζορζέτ Χάρμπ.

Advertisement

“Υπάρχει μια κατηγορία στην κοινότητα που αντιμετωπίζει το ζήτημα ως ντροπή και οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν την μαστεκτομή και την λέξη μαστός σαν να είναι κάτι για να ντρέπεσαι”, λέει η ίδια.

Advertisement

Ο καρκίνος του μαστού ευθύνεται για το 32% των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου μεταξύ των γυναικών στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων: από φτώχεια έως έλλειψη φαρμάκων στα νοσοκομεία των παλαιστινιακών εδαφών καθώς και δυσκολίες στη μετάβαση για θεραπεία στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και πέρα εξαιτίας των περιορισμών στις άδειες.

Στη διάρκεια της εκστρατείας, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Γάζα, η PalTel, φωταγώγησε τα κεντρικά της γραφεία με ροζ χρώμα, το χρώμα δηλαδή που συμβολίζει την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, ενώ το ίδιο πρόκειται να κάνουν και άλλα ιδρύματα.

Advertisement

Στη Γάζα, μια στενή παράκτια λωρίδα γης που συνορεύει με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, κατοικούν περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Τα επίπεδα της φτώχειας και της ανεργίας στον θύλακα είναι υψηλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS:
Advertisement