Φερριτίνη : Αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη αποθήκευσης σιδήρου του σώματος. Ένα απλό τεστ φερριτίνης μπορεί, μέσω της αιμοληψίας, να σας δώσει απαντήσεις για τα επίπεδα της πρωτεΐνης στον οργανισμό σας. Τα κανονικά επίπεδα φερριτίνης στο αίμα είναι 12-300 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος (ng/mL) για τους άνδρες και 12 έως 150 ng/mL για τις γυναίκες.
Αν οι τιμές των εξετάσεων σας είναι υπερβολικές, τότε αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό μιας διαταραχής αποθήκευσης σιδήρου, όπως η αιμοχρωμάτωση. Πρόκειται για μια κληρονομική (γενετική) διαταραχή στην οποία υπάρχει υπερβολική συσσώρευση του σιδήρου στο σώμα. Στα άτομα με κληρονομική αιμοχρωμάτωση, η ημερήσια απορρόφηση του σιδήρου από τα έντερα είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός. Δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να αυξήσει την απέκκριση σιδήρου, ο επιπλέον απορροφούμενος σίδηρος συσσωρεύεται στο σώμα.
Αυτή η περισσεία σιδήρου συγκεντρώνεται σε διάφορα σημεία, όπως οι αρθρώσεις, το συκώτι, στους όρχεις και αλλού, προκαλώντας βλάβες. Μάλιστα οι γυναίκες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές καθώς συσσωρεύουν σίδηρο με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι οι άνδρες, ακριβώς επειδή χάνουν και περισσότερο σίδηρο από τους άνδρες. Αυτό σημαίνει πως τα τυπικά συμπτώματα της βλάβης οργάνων από περίσσεια σιδήρου εμφανίζονται περίπου 10 χρόνια αργότερα από τους άνδρες.
Τα συμπτώματα της κληρονομικής αιμοχρωμάτωσης που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:
Καρδιακή ανεπάρκεια
Πόνοι στις αρθρώσεις
Κίρρωση του ήπατος
Σακχαρώδης διαβήτης
Aίσθημα κόπωσης
Σεξουαλική δυσλειτουργία
Σκούρο χρώμα δέρματος
Τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν πως ο σίδηρος έχει αρχίσει να συσσωρεύεται στα όργανα και να καταστρέφει σταδιακά τη λειτουργία τους.
Τι γίνεται με την αντίθετη περίπτωση;
Aν οι τιμές είναι χαμηλές, τότε αντιλαμβάνεστε πως μιλάμε για έλλειψη σιδήρου. Σε αυτήν την περίπτωση οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή επίπεδα αιμοσφαιρίνης, ένα συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο. Η συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η εμφάνιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
Αν η αναιμία είναι ήπιας μορφής, μπορεί να μην εκδηλωθούν συμπτώματα. Στην περίπτωση όμως που η νόσος έχει προχωρήσει, θα δείτε συμπτώματα όπως:
Δυσκολία στην αναπνοή
Μόνιμη αδυναμία
Κόπωση και ζάλη
Χλωμό δέρμα
Ταχυκαρδία