Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Οστεοπόρωση: Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνετε εξετάσεις

20:28
News_Room

Οι εξετάσεις οστεοπόρωσης είναι απαραίτητες από μια ηλικία και μετά. Επειδή η οστεοπόρωση δεν έχει συμπτώματα πρέπει να μετρήσετε προληπτικά την οστική μάζα

Ύπουλη ασθένεια είναι η οστεοπόρωση, από την οποία πάσχουν τρεις στις δέκα Ελληνίδες ηλικίας άνω των 50 ετών. Αν και αποτελεί κύρια αιτία καταγμάτων, πολλοί ασθενείς την έχουν επί χρόνια δίχως να το γνωρίζουν, ενώ άλλοι δεν αντιλαμβάνονται αμέσως ούτε τα κατάγματα που προκαλεί. Ποια είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή για να μετρήσει κανείς προληπτικά την οστική μάζα του;

«Άνδρες και γυναίκες πρέπει να ελέγχονται για οστεοπόρωση πριν την εμφάνιση ενός κατάγματος», απαντά ο Dr. Chad Deal, διευθυντής του Κέντρου Οστεοπόρωσης & Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών στην Cleveland Clinic, του Οχάιο. «Και αυτό, διότι με την κατάλληλη θεραπεία μπορούμε να αποτρέψουμε τα κατάγματα».

Advertisement

Η μέτρηση της οστικής μάζας μπορεί να δείξει αν ένα άτομο έχει οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Η οστεοπενία είναι η κατάσταση κατά την οποία η οστική πυκνότητα είναι χαμηλότερη από το φυσιολογικό, αλλά όχι στο επίπεδο της οστεοπόρωσης.

Παράγοντες κινδύνου

Η οστική μάζα πρέπει να ελέγχεται για πρώτη φορά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και πριν από την ηλικία των 60 ετών. Ουσιαστικά, η πρώτη 10ετία μετά την εμμηνόπαυση θεωρείται η κρίσιμη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Advertisement

Οι γυναίκες με παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση πρέπει να ελέγχονται αμέσως μετά την εμμηνόπαυση. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

Advertisement

* Το χαμηλό βάρος σώματος

* Το κάπνισμα

* Το οικογενειακό ιστορικό καταγμάτων ή οστεοπόρωσης

Advertisement

* Το ατομικό ιστορικό κατάγματος μετά τα 50 έτη

«Πολλές γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση έχοντας ήδη χαμηλή οστική μάζα», εξηγεί ο Dr. Deal. «Υπάρχει επίσης μια υποομάδα γυναικών οι οποίες μπορεί να χάνουν έως και το 5% της οστικής μάζας τος κάθε χρόνο τα πρώτα έξι χρόνια».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA), σε ακόμα νεότερη ηλικία μπορεί να χρειασθούν έλεγχο γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Αν μια γυναίκα δεν έχει κάποιον από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου, μπορεί να ελεγχθεί και προς το τέλος της δεκαετίας μετά την εμμηνόπαυση.

Advertisement

Αντίστοιχα στους άνδρες, συνιστάται να γίνεται μέτρηση της οστικής μάζας σε ηλικία 70 ετών. Αν, όμως, έχουν παράγοντες κινδύνου, και αυτοί πρέπει να αρχίσουν τον έλεγχο νωρίτερα, ακόμα και από τα 50 έτη.

Επανέλεγχος στο ίδιο μηχάνημα

Η μέτρηση της οστικής μάζας πρέπει να γίνεται σε δύο σημεία: στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη.

«Η εξέταση είναι πολύ εύκολη και διαρκεί 5-10 λεπτά και όλοι πρέπει να την κάνουν», τονίζει ο Dr. Deal. «Καλό είναι επίσης σε 2 χρόνια, όταν πρέπει να επαναληφθεί, ο ασθενής να εξεταστεί στο ίδιο μηχάνημα. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει καλύτερη σύγκριση των δύο μετρήσεων και θα εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τυχόν διαφορές».

Η ασθένεια της οστεοπόρωσης λοιπόν μπορεί έγκαιρα να προβλεφθεί. Γι’αυτό μην αμελήσετε να κάνετε εξετάσεις για οστεοπόρωση μετά την ηλικία των 50.

TAGS:
Advertisement