Αυτό είναι το μυστικό σνακ, το βέλος στη φαρέτρα των διαιτολόγων, που βοηθάει να χάσετε άμεσα το περιττό λίπος.
Ο λόγος για τα αμύγδαλα, τους αγαπημένους ξηρούς καρπούς που αποδεικνύεται και επιστημονικά πως μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα.
Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, τα αμύγδαλα ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα καλύτερα από μερικά φάρμακα για τον διαβήτη. Και όταν ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα, καίτε ευκολότερα λίπος. Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι ειδικοί τα προτείνουν να τρώτε αμύγδαλα για να χάσετε βάρος.
«Η μείωση του σακχάρου στο αίμα μειώνει την ινσουλίνη, μια ορμόνη που ενισχύει την πείνα, αποθηκεύει λίπος και εμποδίζει την καύση του», εξηγεί η εμπειρογνώμονας για την υγεία των γυναικών, Emi Hosoda, MD, η οποία έχασε 45 κιλά μόνη της. «Για πολλούς από εμάς, η υπερβολική ινσουλίνη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους από τις υπερβολικές θερμίδες». Δεν είναι τυχαίο που η Amy Sather, κοινωνική λειτουργός από την Αριζόνα, αναφέρει τα αμύγδαλα ως το πιο αποτελεσματικό της μυστικό για να σταματήσει τα φάρμακα για τον διαβήτη και να χάσει 98 κιλά. Διαβάστε περισσότερα για την εμπειρία της και μάθετε πώς να αξιοποιήσετε τη δύναμη των αμυγδάλων για την αποτελεσματική απώλεια βάρους.
Η Amy, μεγάλωνε μόνη την κόρη της. όταν παντρεύτηκε τον άντρα της, Todd. Το ζευγάρι είχε όνειρο να μεγαλώσει την οικογένεια μέσω της υιοθεσίας ή της αναδοχής – και το όνειρό τους πραγματοποιήθηκε άμεσα. Μέσα σε δύο χρόνια η Amy έγινε μαμά εννέα παιδιών. Ένιωθε απίστευτα ευλογημένη.
Όμως, στα 178 κιλά, δυσκολευόταν πολύ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας της ζωής. «Χρειαζόταν να αλλάξω, αλλά είχα δοκιμάσει ήδη όλες τις δίαιτες. Όποια υπήρχε, την είχα κάνει», θυμάται η ίδια. Έτσι, αντί να ξεκινήσει άλλο ένα αποτυχημένο διατροφικό πλάνο, αποφάσισε να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο και ένα διατροφολόγο. Ο ψυχολόγος την βοήθησε να διαχειρίζεται το άγχος χωρίς υπερβολική κατανάλωση τροφών, ενώ ο διατροφολόγος της έδωσε πρακτικές συμβουλές για να θρέψει και να θεραπεύσει το σώμα της.
Για παράδειγμα, «Έμαθα ότι η πρωτεΐνη και τα λαχανικά με κρατάνε χορτάτη περισσότερο και με κάνουν να νιώθω καλύτερα, οπότε κάνω καλύτερες διατροφικές επιλογές. Έμαθα επίσης να έχω πάντα αμύγδαλα στην τσάντα μου», ανέφερε η Amy.
Η Amy ήθελε να απαλλαγεί από τις κακές συνήθειες με το fast food, αλλά χρειαζόταν ένα σνακ που να μπορεί να έχει μαζί της, να της αρέσει και να την κρατά χορτάτη ώστε να αποφεύγει τις διατροφικές ατασθαλιες. «Η διατροφολόγος μου είπε ότι τα αμύγδαλα ήταν ιδανική επιλογή για κάποιον με διαβήτη, τον οποίο έχω εδώ και 20 χρόνια», λέει η Amy.
Πρόσφατα, οι επιστήμονες δοκίμασαν τα αμύγδαλα για να δουν αν θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα φυσικό αντίδοτο για το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Έδωσαν σε άτομα με προδιαβήτη κανονικές “δόσεις” αμυγδάλων και παρακολούθησαν τις επιπτώσεις στο σάκχαρο και την ινσουλίνη. Το αποτέλεσμα; Τα αμύγδαλα αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά με το αντιδιαβητικό φάρμακο ακαρβόζη. Επιπλέον, η ομάδα που κατανάλωνε αμύγδαλα «έχασε πάνω από τέσσερις φορές περισσότερο βάρος από την ομάδα που δεν κατανάλωνε αμύγδαλα», σημειώνει ο Dr. Hosoda. Η εξήγηση; Ο Dr. Hosoda λέει ότι τα αμύγδαλα βοηθούν στην ενεργοποίηση πολύ σημαντικών αλλαγών στον βιοχημικό μας σύστημα που οδηγούν σε απώλεια βάρους.
Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι βασικά στη διατροφή για την απώλεια βάρους. Αλλά ξέρατε ότι τα αμύγδαλα μπορούν να παίξουν εξίσου σημαντικό ρόλο; Πέρα από την υπέροχη γεύση τους, τα αμύγδαλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και την απώλεια βάρους, όπως:
Τα αμύγδαλα περιέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό καλών λιπαρών, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία «βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό», εξηγεί ο Dr. Hosoda. Όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι υπό έλεγχο, μειώνονται και τα τσιμπολογήματα και οι ανθυγιεινές λιγούρες.
Επιπλέον, Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αμύγδαλα απελευθερώνουν πεπτίδια που μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις και μειώνουν την επιθυμία για επεξεργασμένα τρόφιμα. Η επίδραση είναι τόσο ισχυρή, που οι μελέτες δείχνουν ότι όταν καταναλώνουμε καθημερινά αμύγδαλα, μειώνουμε αυτόματα την πρόσληψη θερμίδων κατά 371 μονάδες.
Η πείνα δεν είναι ο μόνος λόγος που τρώμε υπερβολικά. Συχνά καταφεύγουμε στο φαγητό για να αποφύγουμε αρνητικά συναισθήματα. Μπορούν τα αμύγδαλα να βοηθήσουν σε αυτό; Ναι! Μια μελέτη στο Nutrients διαπίστωσε ότι τα αμύγδαλα μειώνουν σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη, πιθανώς επειδή “θρέφουν” βακτήρια στο έντερο που εκκρίνουν ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση.
Τα λιποκύτταρα στην κοιλιά μας έχουν υποδοχείς που διευκολύνουν την αποθήκευση του σακχάρου ως λίπος. Τα καλά νέα είναι ότι όταν τρώμε αμύγδαλα και μειώνεται το σάκχαρο στο αίμα, το λίπος δεν αποθηκεύεται πια στην κοιλιά. Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε αμύγδαλα έκαναν τη μέση τους κατά 330% πιο λεπτή σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν αμύγδαλα.
Μελέτες δείχνουν ότι καθώς τα αμύγδαλα μειώνουν την ινσουλίνη, αυξάνουν κατά 38,7% μια ορμόνη που ονομάζεται γλυκαγόνη. Η γλυκαγόνη απελευθερώνει αποθηκευμένο λίπος για να μετατραπεί σε ενέργεια. «Τα αμύγδαλα δεν μειώνουν μόνο το σάκχαρο», λέει ο Dr. Hosoda, «αλλά βοηθούν και στην καύση περισσότερου λίπους».
Η Amy κατάφερε να χάσει 98 κιλά και να διατηρήσει το βάρος της για αρκετά χρόνια. Τι ρόλο έπαιξαν τα αμύγδαλα; «Ανακάλυψα νωρίς ότι τα αμύγδαλα με βοηθούσαν πολύ περιορίζοντας τις λιγούρες για ζάχαρη, και αυτό ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να παραμείνω συγκεντρωμένη στο στόχο μου», ανέφερε η ίδια.