Καθώς τα κρούσματα κοραναϊού αυξάνονται παγκοσμίως, είναι σαφές ότι οι προστατευτικές μάσκες πρέπει και να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής μας ζωής. Και σε αυτό το σημείο, καλύτερα να γνωρίζουμε ποιες από τις μάσκες μας προστατεύουν πραγματικά και ποιες απλώς κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Η ομάδα των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας πραγματοποίησε δοκιμές σε 14 διαφορετικές μάσκες, από βαμβακερές μάσκες έως μπαντάνες για τον λαιμό. Εφάρμοσαν μια οπτική μέθοδο μέτρησης χρησιμοποιώντας κάμερα και δείκτη λέιζερ για να φωτίσουν τα σωματίδια που εκπέμπονται από ένα άτομο όταν φοράει μάσκα.
Οι δοκιμές έδειξαν ποιες μάσκες γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικές. Ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα παρακάτω.
Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Duke Martin Fischer, ο οποίος διεξήγαγε το πείραμα, είπε ότι έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι «ο αριθμός των σωματιδίων που μετρήθηκε με το φουλάρι ξεπέρασε τον αριθμό των σωματιδίων που μετρήθηκε χωρίς καθόλου μάσκα»
Οι συγγραφείς της μελέτης συνέκριναν τη διασπορά σταγονιδίων από την αναπνοή ενός συμμετέχοντα ενώ φορούσαν μία από τις 14 μάσκες με τα αποτελέσματα μιας δοκιμής ελέγχου όπου το στόμα τους ήταν πλήρως εκτεθειμένο.
Η ομάδα των επιστημόνων χρησιμοποίησε ένα μαύρο κουτί, ένα λέιζερ και μια κάμερα για να μετρήσει τα αναπνευστικά σταγονίδια και να καταμετρήσει την αποτελεσματικότητα τους στην απόκρουσή τους. Έπειτα ένας απλός υπολογιστικός αλγόριθμος υπολόγισε το ποσοστό των σταγονιδίων με κάθε μάσκα.
Επιπλέον, η ρύθμιση μέτρησης είναι ένα φθηνό εργαλείο που μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί από μη ειδικούς. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «θα εξετάσει την ταχεία αξιολόγηση της απόδοσης της μάσκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του φταρνίσματος ή του βήχα».