Ο βραδινός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ακριβής ώρα που πρέπει να πέφτουμε για ύπνο, για την αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, η ώρα που επιλέγουμε να κοιμηθούμε μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία μας.
Όπως αναφέρει το Theissue.gr, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal – Digital Health, διαπίστωσε ότι η ώρα που επιλέγουμε να πέσουμε στο κρεβάτι, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πέρα από την υγεία της καρδιάς, οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης σημειώνουν τους άλλους παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζονται από το χρονοδιάγραμμα του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, της ποιότητας του ύπνου και της αθηροσκλήρωσης (ασθένεια στις αρτηρίες).
Τα αποτελέσματα της μελέτης φανερώνουν ότι η συσχέτιση αυτή είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ανιχνευτές κίνησης που φορούσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που επέλεγαν να πάνε για ύπνο μεταξύ 10-10:59 μ.μ., είχαν τις λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα ύπνου από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, για επτά ημέρες. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 5,7 ετών, οι ερευνητές σημείωσαν ποιοι συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιαγγειακά νοσήματα.
«Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, βρέθηκε στους συμμετέχοντες με ώρες έναρξης ύπνου μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μειώθηκε με τις ώρες έναρξης ύπνου νωρίτερα» υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Άλλες έρευνες επισημαίνουν τη σημασία του χρόνου του βραδινού ύπνου, σε σχέση με την υγεία της καρδιάς μας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heath Association, νωρίτερα φέτος, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που πήγαιναν για ύπνο μετά τις 11 το βράδυ και κοιμόντουσαν μετά τις 8 το πρωί, είχαν υψηλότερο κίνδυνο για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.