Το εμβόλιο AstraZeneca ενισχύει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν χορηγηθεί μία τρίτη δόση, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισημαίνοντας, όμως, πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Οι δύο δόσεις για το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές, ακόμα και κατά της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, όμως, παραμένει αβέβαιο πόσο αυτή η προστασία φθίνει με το πέρασμα των μηνών.
Τι προκαλεί στον οργανισμό η τρίτη δόση από το εμβόλιο AstraZeneca
Οι Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι ανέπτυξαν το εμβόλιο AstraZeneca, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τρίτη δόση θα αποκαθιστούσε τη φθίνουσα άμυνα του οργανισμού αν χρειαζόταν, με παραγωγή αντισωμάτων και των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων.
Η μελέτη της Οξφόρδης, που εξετάζει 90 εθελοντές που έλαβαν τρίτη δόση, έδειξε ότι αυξάνει τόσο τα αντισώματα όσο και την απόκριση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, στην περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει για νέο γύρο εμβολιασμών από το προσεχές φθινόπωρο.
«Υπήρχαν κάποιες ανησυχίες ότι δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο ως ενισχυτική δόση, σίγουρα όμως τα δεδομένα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο» υπογράμμισε στο Reuters η Τερέσα Λαμπ από το Ινστιτούτο «Τζένερ» της Οξφόρδης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
“Όμως, η τρίτη δόση μπορεί να μην χρειαστεί, αφού ο αρχικός εμβολιασμός προσφέρει επαρκή προστασία από τα σημερινά στελέχη του κορονοϊού”, σημειώνει ο Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να χορηγήσουμε ενισχυτική δόση αν ήταν απαραίτητο […] δεν έχουμε όμως καμία ένδειξη ότι όντως χρειάζεται» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή έχουμε υψηλά επίπεδα προστασίας στον βρετανικό πληθυσμό, χωρίς ενδείξεις ότι η προστασία αυτή φθίνει, το να χορηγήσουμε τρίτη δόση την ώρα που άλλες χώρες έχουν μηδέν δόσεις θα ήταν απαράδεκτο» κατέληξε.