Ασθένειες από έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργηθούν, ενώ μπορεί να μεγαλώσουν κάποιες που ήδη ταλαιπωρούν έναν ασθενή, γι’ αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε τη σημασία που έχει ο ύπνος στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική υγεία σας. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια του ύπνου γίνεται η επιδιόρθωση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, ενώ όταν ο ύπνος δεν είναι αρκετός, αυξάνεται ο κίνδυνος που συνδέεται με καρδιακή νόσο, αυξημένη αρτηριακή πίεση, διαβήτη και εγκεφαλικά επεισόδια, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος της Αμερικής.
Ο ύπνος είναι σίγουρα μια ευχάριστη και χαλαρωτική διαδικασία. Είναι επίσης μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική μας υγεία. Κλείνοντας τα μάτια μας για τουλάχιστον μερικές ώρες κάθε βράδυ, βοηθάμε το σώμα μας να κάνει ‘επανεκκίνηση’, με αποτέλεσμα να αναζωογονηθείτε μετά από μια μεγάλη και κουραστική μέρα. Κατά την διάρκεια του ύπνου γίνονται πολλές διεργασίες σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλο που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη λειτουργία.
Είναι λογικό, λοιπόν, ότι η στέρηση του ύπνου θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, που μπορούμε να νιώσουμε με πολλούς τρόπους, λίγο μετά το ξύπνημα. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε και μας παίρνει πολλή ώρα να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Όταν αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση, η υγεία μας θα υποστεί βλάβη με σοβαρές συνέπειες τόσο στο σύντομο όσο και στο απώτερο μέλλον.
Μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες που διεξήχθησαν δείχνουν τι συμβαίνει όταν δεν κάνουμε τον ύπνο προτεραιότητα μας ή για να είμαστε πιο δίκαιοι, όταν κάποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί εξαιτίας ιατρικών λόγων. Η έρευνα δείχνει ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από, σοβαρά και δυνητικά απειλητικά για τη ζωή, προβλήματα υγείας.
Υπάρχουν πέντε επικίνδυνες καταστάσεις ή ασθένειες που μπορούν να εμφανιστούν σαν αποτέλεσμα ανεπαρκούς ύπνου. Στη συνέχεια, θα διαβάσετε πέντε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου αλλά και την ποσότητα, όπως συνιστάται από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου!
Σε μια μελέτη του 2013 που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Hopkins (JHU), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κακές συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι μια αιτία της νόσου του Alzheimer (ALS). Επιπλέον, αυτή η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο της νόσου. Η μελέτη ξεκίνησε από προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε θέσει καθαρά το θέμα ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για την εξάλειψη των ‘αποβλήτων’, όπως αυτά τα απόβλητα του εγκεφάλου, που ονομάζονται ‘εγκεφαλικά απόβλητα’.
Στην μελέτη πήραν μέρος πειραματικά 70 εθελοντές ηλικίας 53 έως 91. Τα άτομα που ανέφεραν συνεχώς κακή ποιότητα ύπνου έδειξαν να έχουν ένα δυσανάλογο ποσό της Βήτα-αμυλοειδούς σε περιοχές του εγκεφάλου τους. Η Βήτα-αμυλοειδής είναι μια σύνθετη ουσία που έχει άμεση σχέση σαν καθοριστικός δείκτης της ALS.
Σε μια μελέτη που έγινε πάνω σε 2.425 Ισλανδούς άνδρες ηλικίας 67 έως 96, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με προβλήματα ύπνου είχαν 60 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο διπλάσιο, όταν οι συμμετέχοντες ανέφεραν δυσκολία διατήρησης του ύπνου. Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η στέρηση ύπνου στους άνδρες που είχαν ήδη καρκίνο, συνέβαλε στην ταχύτερη εξέλιξη του.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τη συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου και της στέρησης ύπνου με τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια σημαντική χημική ουσία για την καταστολή της ανάπτυξης ενός όγκου. Όταν αυτή η χημική ουσία είναι πολύ χαμηλή, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους που έχουν στέρηση ύπνου, καθίσταται δυνατή η επιτάχυνση της καρκινικών νεοπλασιών.
Με απλά λόγια, ο κακός ύπνος είναι κάτι απολύτως φοβερό για την υγεία της καρδιάς. Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με την καρδιαγγειακή νόσο εδώ και χρόνια. Ωστόσο, πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια ισχυρότερη συσχέτιση από ότι νόμιζαν. Σε μια μελέτη που διεξήχθη για 14 χρόνια σε 657 άνδρες ρωσικής καταγωγής, τα δύο τρίτα από αυτούς που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή είχαν επίσης διαταραχή ύπνου.
Επιπλέον, τα άτομα που ανέφεραν διαταραχή του ύπνου είχαν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έμφραγμα του μυοκαρδίου και 1,5 έως 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πολυάριθμες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ διαβήτη και την συνήθεια του κακού ύπνου. Ωστόσο, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο πρόσθεσε επιπλέον σε αυτή την σχέση και την πιθανότητα παχυσαρκίας, μιας κατάστασης που είναι γνωστή ότι προηγείται του διαβήτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο λίγος ύπνο μπορεί να επιδεινώσει την συσσώρευση των επιπέδων λιπαρών οξέων μέσα στο αίμα και να κάνει το σώμα να μην ρυθμίζει σωστά το σάκχαρο του αίματος.
Στη μελέτη 19 ανδρών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι κοιμόντουσαν μόνο τέσσερις ώρες σε τρεις νύχτες, είχαν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα, έως και 30 τοις εκατό περισσότερα από αυτούς που είχαν 8 ώρες ύπνου.
Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό. Σε μια μελέτη που διεξήχθη το 2014 στο Stanford University School of Medicine, οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της συχνότητας αυτοκτονίας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 10 χρόνων, 20 από τους 420 συμμετέχοντες αυτοκτόνησαν ενώ είχαν αναφέρει ότι υπέφεραν από κακό ύπνο. Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη ύπνου έχουν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να βάλουν τέλος στην ζωή τους. Επιπλέον, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται με την προχωρημένη ηλικία και τα επίπεδα του άγχους.
Είναι αρκετά σαφές ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία μας. Είναι μια κρίσιμη δραστηριότητα για τη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών και παθήσεων. Για τον λόγο αυτό, σας παραθέτουμε μερικούς τρόπους για την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, όπως προτείνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF).
1. Φτιάξτε και ακολουθείστε πιστά ένα πρόγραμμα ύπνου. Κάντε προτεραιότητα να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
2. Χαλαρώστε κάθε βράδυ πριν τον ύπνο. Προσπαθήστε να κάνετε μια δραστηριότητα ρουτίνας (π.χ. ανάγνωση, διαλογισμός) κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε.
3. Ασκηθείτε καθημερινά. Η άσκηση είναι μια απαραίτητη δραστηριότητα για την βελτίωση του ύπνου. Ασκηθείτε με οτιδήποτε θα βάλει το σώμα σας σε κίνηση και θα ιδρώσει.
4. Φροντίστε το περιβάλλον του ύπνου σας. Είναι το δωμάτιό σας στη σωστή θερμοκρασία; Θα πρέπει να είναι μεταξύ 16-21 βαθμών Κελσίου. Το δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό, χωρίς φως και απομονωμένο από τον θόρυβο.
5. Φροντίστε τα μαξιλάρια και το στρώμα σας. Είναι αυτό που θέλετε για έναν καλό ύπνο; Αν όχι, υπάρχουν πολλά καταστήματα με καταρτισμένο προσωπικό που μπορεί να σας προσφέρουν κάποιες προτάσεις.