Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Πολλές φορές το αποκαλούν και ως “βακτήριο στομάχου”. Πρόκειται για βακτήριο σπειροειδούς σχήματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή του εσωτερικού βλεννογόνου του στομάχου (γαστρίτιδα) στους ανθρώπους.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται μια κοινή αιτία στομαχικών ελκών σε όλο τον κόσμο. Περίπου το 90% των ατόμων με έλκη στομάχου, έχουν μολυνθεί με H. Pylori. Πολλοί άνθρωποι όμως, έχουν αυτό το βακτήριο στο μικροβίωμα του στομάχου τους και στο ανώτερο πεπτικό σύστημα, αλλά εμφανίζουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.
Το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση στο στομάχι σε ορισμένα άτομα. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν αυτά τα βακτήρια στο πεπτικό τους σύστημα, έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα, οι περισσότεροι αναπτύσσουν φλεγμονή του στομάχου (γαστρίτιδα) από την αντίδραση του οργανισμού στο ίδιο το βακτήριο και σε μια κυτταροτοξίνη, η οποία ονομάζεται Vac-Α, και είναι μία χημική ουσία που παράγει το βακτήριο.
Επιπλέον, πιστεύεται ότι το γαστρικό οξύ του στομάχου διεγείρει το βακτήριο ώστε αυτό να αναπτυχθεί και να παράγει την κυτταροτοξίνη. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνει την εισβολή στο βλεννογόνου του στομάχου από βακτήρια, φλεγμονές και το σχηματισμό έλκους. Έρευνες έχουν δείξει ότι, αυτά τα βακτήρια και τα προϊόντα τους, τα οποία συνδέονται με μεταβολές στα επιθηλιακά κύτταρα του στομάχου, όταν μεταβάλλονται, μπορεί να συνδέονται με το στομαχικούς και άλλους καρκίνους. Αυτό βέβαια είναι πολύ σπάνιο να συμβεί.
Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι:
Συχνά, τα συμπτώματα αυτά απλά υποχωρούν από μόνα τους. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη, εμφανίζουν συμπτώματα στομαχικού και δωδεκαδακτυλικού έλκους ή σοβαρής γαστρίτιδας που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ένα άτομο έχει συμπτώματα με μαύρα κόπρανα και κόπωση, είναι απαραίτητο να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια ή να επισκεφτεί τα Επείγοντα ενός νοσοκομείου, για να κάνει εξετάσεις για ενδεχόμενη εντερική αιμορραγία.
Ναι, το βακτήριο H. Pylori είναι μεταδοτικό. Όμως, μερικές φορές υπάρχει μια “γκρίζα ζώνη” στην ερμηνεία της έννοιας “μεταδοτικό”. Ως λέξη, συνήθως εννοεί ότι ο μολυσματικός παράγοντας (δηλαδή το βακτήριο) μεταφέρεται από άτομο σε άτομο. Στην περίπτωση του H. Pylori, πολλές φορές υπάρχει απλά “εποίκηση” ενός οργάνου από το βακτήριο, αλλά χωρίς να αναπτυχθεί ασθένεια, ακόμη και αν αυτό έχει μεταφερθεί από άτομο σε άτομο. Η “γκρίζα ζώνη” εμφανίζεται όταν πολλοί άνθρωποι που έχουν το βακτήριο δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ενώ άλλοι ασθενούν σοβαρά.
Μερικοί μικροβιολόγοι θεωρούν ότι τέτοιου είδους βακτήρια προσαρμόζονται στον οργανισμό που τα “φιλοξενεί” και αλλάζουν σταδιακά, ώστε να αποικίσουν και να μολύνουν τον οργανισμό. Αν και αυτό είναι μια εικασία (δεν έχει αποδειχτεί), φαίνεται ότι ταιριάζει στην συμπεριφορά του H. Pylori.