synagermos-gia-ton-thavatiforo-lo-8-nekroi-26-kpoysmata-308324
19:42

Συναγερμός για τον Θαvατηφόρo lό – 8 Νεκροί, 26 Kpoύσματα

19:42
Νίκη Μουλά

Ο θανατηφόρος ιός Μάρμπουργκ, που ήδη μετρά οχτώ θανάτους και 26 κρούσματα, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής υγείας προσπαθούν να βρουν 300 άτομα, τα οποία μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με εκείνους που προσβλήθηκαν από τη νόσο του ιού Μάρμπουργκ.

Advertisement

Το υπουργείο Υγείας της Ρουάντα επιβεβαίωσε το πρώτο ξέσπασμα της νόσου στη χώρα, καθώς εντόπισε κρούσματα σε επτά από τις 30 περιφέρειες.

Advertisement

Advertisement

Ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, πάνω από το 70% είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, από δύο εγκαταστάσεις υγείας, στο Κιγκάλι.

Το ξέσπασμα έρχεται καθώς η Αφρική μάχεται απέναντι σε μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της mpox.

Advertisement

Ο ιός Marburg προκαλεί ιογενή αιμορραγική πυρετό, με συμπτώματα παρόμοια με τον Έμπολα.

Αν και το ξέσπασμα της Ρουάντα σηματοδοτεί την πρώτη εκδήλωση Μάρμπουργκ του 2024, έρχεται κοντά στα ξεσπάσματα το 2023, που ήταν πρώτα για δύο άλλα αφρικανικά έθνη, την Τανζανία και την Ισημερινή Γουινέα.

Advertisement

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογράμμισε σε δήλωσή του, στις 28 Σεπτεμβρίου, ότι 20 ασθενείς βρίσκονται σε απομόνωση και λαμβάνουν θεραπεία και 161 επαφές έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Η ομάδα κινητοποιεί τεχνογνωσία και εργαλεία αντιμετώπισης επιδημιών, τα οποία θα παραδοθούν στο Κιγκάλι τις επόμενες ημέρες.

Οδηγίες για τον περιορισμό του θανατηφόρου ιού

Σε οδηγίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Μάρμπουργκ, η κυβέρνηση έχει περιορίσει το μέγεθος των κηδειών, για όσους πέθαναν από την ασθένεια, σε 50 άτομα και δήλωσε ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα περιοριστούν σε έναν φροντιστή, σύμφωνα με έκθεση του BBC.

Σε μια προειδοποίηση για την υγεία, στις 28 Σεπτεμβρίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κιγκάλι επεσήμανε ότι μέχρι να γίνει γνωστή η έκταση και η σοβαρότητα της επιδημίας του Μάρμπουργκ, οι υπάλληλοι της θα εργάζονται εξ αποστάσεως έως τις 4 Οκτωβρίου, ενώ ανέστειλε όλες τις προσωπικές υπηρεσίες με το κοινό.

Θνησιμότητα 88% έχει ο θανατηφόρος ιός

Η νόσος του Μάρμπουργκ έχει ποσοστό θνησιμότητας 88%, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν ξαφνικά, με πυρετό, εξάνθημα και σοβαρή αιμορραγία.

Οι νυχτερίδες φιλοξενούν τον ιό και τον μεταδίδουν στους ανθρώπους και όπως ο Έμπολα, ο ιός εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες, αλλά αρκετά ελπιδοφόρα αντίμετρα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές.

Τσαπάρε: Ο θανατηφόρος ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ιός Τσαπάρε: Πρόκειται για έναν θανατηφόρο ιό, ο οποίος προέρχεται από τα ζώα. Έκανε την εμφάνισή του στη Βολιβία πριν από δεξαέξι χρόνια και πιο συγκεκριμένα, το 2004. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Όμως, πλέον έχει γίνει γνωστό πως μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτό ανακοίνωσαν οι επιστήμονες των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) των ΗΠΑ. Οι ίδιοι έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανική Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής. Η ανακοίνωση αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση ότι, πέρα από το νέο πανδημικό κορωνοϊό SARS-CoV-2, υπάρχουν πολλές ακόμη δυνητικές απειλές «εκεί έξω».

Ιός Τσαπάρε: Συμπτώματα και τα σενάρια για το μέλλον

Ο εν λόγω ιός πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί ως ξενιστή τους αρουραίους, από τους οποίους πιθανώς μεταδόθηκε στους ανθρώπους. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό όπως ο ιός Έμπολα στην Αφρική, πόνους στην κοιλιά και πίσω από τα μάτια, εμετούς, αιμορραγία στα ούλα, δερματικά εξανθήματα κ.α. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία μέχρι στιγμής για τον ιό. Εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με τον ιό του δάγκειου πυρετού.

Έως το 2019 είχε υπάρξει μόνο μια επιβεβαιωμένη περίπτωση του ιού Τσαπάρε σε άνθρωπο. Όμως, πέρυσι τουλάχιστον πέντε ακόμη άνθρωποι μολύνθηκαν από αυτόν, σύμφωνα με τα νέα ιατρικά δεδομένα που έρχονται τώρα στο φως. Ο ιός εξαπλώθηκε μεταξύ των ανθρώπων μέσω σωματικών υγρών σε μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ, σκοτώνοντας τρεις ασθενείς. Φέτος δεν έχει καταγραφεί κάποιο επιδημικό ξέσπασμα. Σύμφωνα με τους ιολόγους ακόμη κι αν αυτό συμβεί στο μέλλον, είναι απίθανο να προκληθεί πανδημία.

Οι λόγοι ανησυχίας

Από την άλλη, συντρέχουν ορισμένοι λόγοι ανησυχίας, καθώς, σύμφωνα με τα CDC, τα τρία από τα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019 ήταν υγειονομικό προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, που κόλλησαν τον ιό από μολυσμένους ασθενείς.

Οι λοιμώδεις αιμορραγικοί πυρετοί τύπου Έμπολα σπάνια εξαπλώνονται όπως οι αναπνευστικές λοιμώξεις τύπου γρίπης ή Covid-19. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν πάντα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά τη λοίμωξη (δεν υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς ούτε μεγάλη περίοδος επώασης, όπως συμβαίνει με τους ιούς της γρίπης και τους κορωνοϊούς), ενώ είναι αναγκαία και η άμεση επαφή για να μολυνθεί κάποιος, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερη η απομόνωση των ασθενών και η προστασία των υπολοίπων.