Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Είσαι ό,τι τρως: 15 σημάδια καμπανάκια που στέλνει το σώμα και δείχνουν ότι η διατροφή σου σε αρρωσταίνει

19:30
Χριστίνα Προφαντή

Η κακή διατροφή δεν επηρεάζει μόνο τη σιλουέτα σας, με την αύξηση του βάρους, αλλά και την υγεία του σώματος και το μυαλό σας.

 

Advertisement

Κάποιες τροφές επιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο στον οργανισμό, γι’ αυτό αν έχετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι καιρός να αλλάξετε τη διατροφή σας.

 

Advertisement

Advertisement

 

Κακή διατροφή: Είστε διαρκώς συναχωμένοι

 

Η ανεπάρκεια βιταμινών λόγω κακής διατροφής, μπορεί να σας κάνει ευάλωτους σε μικρόβια και ιούς. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών A, B6 και C, καθώς και ψευδαργύρου για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα στοιχεία είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το βόειο κρέας, τα οστρακοειδή, το συκώτι και τα αυγά.

Advertisement

 

 

Κακή διατροφή: Έχετε προβλήματα μνήμης

 

Advertisement

Η πνευματική σύγχυση δεν είναι φυσιολογικό σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται σε τροφές που προκαλούν πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου. Τέτοιες είναι οι επεξεργασμένες τροφές και γενικά το πρόχειρο φαγητό. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι αρκούν πέντε μέρες κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού για να προκληθούν βλάβες στη μνήμη, την εστίαση και τη διάθεση.

 

 

Κακή διατροφή: Δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα άσκησης

 

Οι υδατάνθρακες είναι παρεξηγημένο συστατικό. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όμως, είναι απαραίτητοι, καθώς σας εφοδιάζουν με την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να είστε σωματικά δραστήριοι. Καλή πηγή είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια.

 

 

Κακή διατροφή: Δεν υποχωρεί ο πονοκέφαλος

 

Πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει τους χρόνιους πονοκεφάλους με την κατανάλωση οινοπνεύματος και καφέ, τροφών με γλουτένη και γαλακτοκομικών προϊόντων. Εάν υποψιάζεστε ότι μια τροφή σας ενοχλεί, δοκιμάστε να την αποκλείσετε για λίγες μέρες για να δείτε εάν οι πονοκέφαλοι μειώνονται.

 

 

Κακή διατροφή: Προκαλεί έντονο φούσκωμα

 

Τα αλκοολούχα ποτά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλάτι, αποτελούν κοινές αιτίες φουσκώματος. Ο λόγος είναι προκαλούν κατακράτηση υγρών. Αφαιρώντας τις ένοχες τροφές από την καθημερινότητά σας, θα υποχωρήσει το φούσκωμα, ενώ παράλληλα θα ισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα μειωθεί η αρτηριακή πίεση, θα χάσετε βάρος και θα κοιμάστε καλύτερα.

 

 

Κακή διατροφή: Ρίχνει τη λίμπιντο

 

Αν η ερωτική σας διάθεση βρίσκεται στο ναδίρ, κόψτε τη ζάχαρη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, αποτέλεσμα μιας διατροφής που περιέχει πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ζάχαρη κ.λπ.) εξαντλεί τα αποθέματα τεστοστερόνης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η ερωτική διάθεση και η σεξουαλική λειτουργία πλήττονται όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά.

 

 

Κακή διατροφή: Ξυπνάτε κακόκεφοι

 

Αν αισθάνεστε κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης όταν ξυπνάτε, ίσως δεν τρώτε το κατάλληλο πρωινό. Οι πρωτεΐνες θα σας βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, θα αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού και θα βελτιώσουν τη διάθεση και τη συγκέντρωση.

 

 

Κακή διατροφή: Προκαλεί θαμπή επιδερμίδα

 

Εκτός από σπυράκια και εξανθήματα, μια κακή διατροφή αφαιρέσει τη λάμψη από την επιδερμίδα. Μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε πολλά καροτενοειδή, ουσία που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν πιο λεία και λαμπερή επιδερμίδα.

 

 

Κακή διατροφή: Προκαλεί μόνιμη κούραση

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, όπως τα γλυκά και τα τυποποιημένα σνακ, αυξάνουν το αίσθημα κόπωσης.

 

 

Κακή διατροφή: Δεν χάνετε βάρος

 

Για την παχυσαρκία δεν ευθύνεται μόνο ο αριθμός των θερμίδων, αλλά και η κατανάλωση τροφών που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε άνθρωπο. Μελέτη έδειξε ότι όταν άνθρωποι με δυσανεξίες (λακτόζη, γλουτένη κλπ.) αφαίρεσαν τις ένοχες τροφές από τη διατροφή τους, κατάφεραν να χάσουν τριπλάσιο βάρος από τους ανθρώπους που ακολουθούσαν διατροφή μειωμένων θερμίδων.

 

 

Κακή διατροφή: Έχετε πόνους στις αρθρώσεις

 

Μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα δημητριακά και γλυκά, έχει συνδεθεί με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης πόνων στις αρθρώσεις, ακόμη και αρθρίτιδα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι βλάβες στα γόνατα, τους γοφούς, τους αστραγάλους και τα χέρια, συχνά συνδέονται με συγκεκριμένα συστατικά τροφών, καθώς και την πρόσληψη βάρους λόγω ανθυγιεινής διατροφής.

 

 

Κακή διατροφή: Έχετε ανήσυχο ύπνο

 

Οι συχνές αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας και η υπνηλία την ημέρα, είναι πιθανό να οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά.

 

 

Κακή διατροφή: Έχετε δυσκοιλιότητα

 

Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα από τα απόβλητα που παράγει το σώμα. Αποφεύγετε τα αναψυκτικά, το πολύ αλάτι, το κόκκινο κρέας, το πρόχειρο φαγητό και την καφεΐνη και πίνετε άφθονο νερό για να απομακρύνετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και άλλων προβλημάτων του πεπτικού.

 

 

Κακή διατροφή: Έχετε πόνους στη μέση

 

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά, συνήθως δεν έχουν θρεπτική αξία και καταστρέφουν το ασβέστιο, το δομικό συστατικό των οστών. Η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση τροφής και οι πόνοι στη μέση και την πλάτη, συνήθως συμβαδίζουν. Τα καλά νέα είναι ότι αρκεί απώλεια μόλις του 15% του πλεονάζοντος βάρους για να βελτιωθούν τα συμπτώματα της χρόνιας οσφυαλγίας στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η απώλεια βάρους μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

 

 

Κακή διατροφή: Νιώθετε κούραση μετά την κατανάλωση κανονικού γεύματος

 

Αν νιώθετε εξάντληση μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, ίσως πρόκειται για σημάδι απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του σακχάρου από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης και άλλων απλών υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των ζυμαρικών και του λευκού ψωμιού, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Εκτός από εξάντληση, η κατάσταση αυτή συνδέεται με κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, ακόμη και καρκίνου.

TAGS:
Advertisement