Τα μανιτάρια είναι το τρόφιμο που πρέπει να εντάξουν όλοι στη διατροφή τους, είτε σαν κυρίως γεύμα, είτε σαν συνοδευτικό, σε σάλτσες, πίτσες και σούπες, προκειμένου να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μικρότερο κίνδυνο καρκίνου και άνοιας.
Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ομόφωνα ο Tim Spector, καθηγητής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και ο Merlin Sheldrake, βιολόγος που έχει αφιερωθεί στη μελέτη των μανιταριών, κατά τη συμμετοχή τους σε γνωστή σειρά podcast για τις εξελίξεις στην υγεία και τη διατροφή.
Όπως ανέφερε ο Sheldrake, σε κάποιες χώρες, τα μανιτάρια αξιοποιούνται ακόμα και στη μάχη κατά του καρκίνου, επικουρικά στις συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «στην Ιαπωνία υπάρχει μια χημική ουσία από τα μανιτάρια shiitake, που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία του καρκίνου, παράλληλα με τις συμβατικές μεθόδους».
Για τα εν λόγω μανιτάρια, το ίδρυμα θεραπείας και έρευνας για τον καρκίνο Memorial Sloan Kettering επισημαίνει ότι η λεντινάνη του shiitake έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ήπατος.
«Οι μύκητες είναι μεταβολικά ευφυείς. Είναι χημικοί μάγοι. Μπορούν να παράγουν όλα τα είδη συναρπαστικών χημικών ουσιών» σημείωσε ο Sheldrake.
Ερωτηθείς για την ιδανική συχνότητα κατανάλωσής τους, ο Δρ Spector απάντησε «επτά ημέρες την εβδομάδα, αν είναι δυνατόν. Θα έλεγα προσπαθήστε να τρώτε μανιτάρια καθημερινά, αν μπορείτε, ή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Οι περισσότερες από τις μελέτες που έχουν γίνει για την πρόληψη του καρκίνου κ.λπ. καταλήγουν σε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια την ημέρα. Οπότε, πιστεύω ότι αν πράγματι προσπαθείτε να κάνετε τη μεγάλη διαφορά στην υγεία σας, όσο περισσότερα καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο. Και υπάρχουν επίσης τα ροφήματα μανιταριών που περιέχουν απειροελάχιστες ποσότητες αληθινών μανιταριών, οπότε μην αυταπατάστε ότι είναι το ίδιο με ένα γεύμα από ολόκληρα μανιτάρια».
Και πρόσθεσε ότι παράγουν μια φυσική μορφή βιταμίνης D, πολύ καλύτερη από τα συμπληρώματα, ενώ υπενθύμισε την αρνητική στάση του απέναντι στα συμπληρώματα έναντι των φυσικών πηγών πρόσληψης της βιταμίνης.
Μία επιπλέον συμβουλή από τον «γκουρού» της δίαιτας, Δρ Michael Mosley, για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, είναι η έκθεση των μανιταριών στον ήλιο πριν το μαγείρεμα και την κατανάλωση.
Τα μανιτάρια είναι πλούσια στην πρόδρομη ουσία της βιταμίνης D, την εργοστερόλη, την οποία η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μετατρέπει σε εργοκαλσιφερόλη, γνωστή ως βιταμίνη D2.