Η 28η Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, μας υπενθυμίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης για μια νόσο που, αν και «αόρατη», μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία.
Η ηπατίτιδα είναι μια ασθένεια που συχνά δεν εμφανίζει άμεσα συμπτώματα, καθιστώντας την δύσκολο να διαγνωστεί έγκαιρα. Παρά την έλλειψη εμφανών ενδείξεων, οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι σοβαρές και μακροχρόνιες, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής και την υγεία του ατόμου.
Τα Όσα Ανέφερε ο Ιωάννης Γουλής
«Η προσβολή του ήπατος από τους ιούς της ηπατίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Οι 5 διαφορετικοί τύποι ιών ηπατίτιδας (Α, Β, C,D, Ε) μπορούν να προσβάλουν όλους τους ανθρώπους, όμως ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τον τρόπο ζωής και την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου. Σήμερα γνωρίζουμε πολλά για τις ιογενείς ηπατίτιδες, υπάρχουν εμβόλια για κάποιες και θεραπείες σημαντικές για άλλες. Έχουν γίνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δίδει έμφαση στην αντιμετώπισή τους» λέει ο κ. Ιωάννης Γουλής, Καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διευθυντής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, καθώς επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος.
Ο ειδικός εξηγεί ότι οι χρόνιες ηπατίτιδες είναι οι πλέον ύπουλες, επειδή δεν προκαλούν συμπτώματα, πλήττοντας αθόρυβα αλλά δραστικά το ήπαρ και γενικά τον οργανισμό, και προτρέπει τους Έλληνες να ελεγχθούν για τις ηπατίτιδες Β και C. «Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και δεν το γνωρίζουν» τονίζει.