Εγκεφαλικό επεισόδιο: Συμβαίνει όταν κομμάτι του εγκεφάλου δεν έχει παροχή αίματος. Επιπλέον, σταματά να λειτουργεί και το μέρος του σώματος που ελέγχεται από το συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου. Από εκεί και πέρα, η έλλειψη παροχής αίματος μπορεί να είναι ισχαιμική. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για το εγκεφαλικό επεισόδιο:
– Οξεία αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης, ή γενικευμένη σύγχυση
– Οξεία έναρξη αδυναμίας, ή παράλυση του μισού ή μέρους του σώματος
– Μούδιασμα του μισού ή μέρους του σώματος
– Μερική απώλεια όρασης
– Διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά)
– Δυσκολία ομιλίας ή κατανόησης της ομιλίας
– Δυσκολία στην ισορροπία και ίλιγγος
Η γρήγορη δράση είναι καίριας σημασίας, εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η άμεση θεραπεία ενός εγκεφαλικού μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Η λέξη FAST είναι ένα αρκτικόλεξο που μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε γρήγορα τα προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Στα ελληνικά το αντίστοιχο αρκτικόλεξο είναι ΠΟΧΤ.
– Π: Πρόσωπο. Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει και δείτε αν η μία πλευρά «γέρνει». Η μία πλευρά του προσώπου μπορεί επίσης να έχει μούδιασμα και το χαμόγελο μπορεί να φαίνεται άνισο.
– Ο: Ομιλία. Τα άτομα που έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να δυσκολεύονται να μιλήσουν, ή να μην μιλούν καθόλου. Μπορεί επίσης η ομιλία τους να είναι ακατανόητη. Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή πρόταση και προσέξτε για τυχόν ανωμαλία ομιλίας.
– Χ: Χέρι. Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια. Υπάρχει αδυναμία ή μούδιασμα από τη μία πλευρά; Αν το ένα χέρι «πέφτει» προς τα κάτω είναι σημάδι εγκεφαλικού.
– T: Τηλέφωνο στο 166! Εάν ένα άτομο εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, καλέστε το 166 και μεταφέρετε το άτομο αμέσως στο νοσοκομείο.