Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες “υπερτροφές” που μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο δεν σχετίζονται με τη διατροφή, υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του να αναπτυχθεί καρκίνος. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη φλούδα της γλυκοπατάτας, ειδικά στην μωβ γλυκοπατάτα, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της οξείδωσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο του καρκίνου.
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα. Μεγάλο μέρος της έρευνας μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί σε ζώα, αλλά φαίνεται ότι τα υψηλά επίπεδα φυτικών στερολών (φυτοστερολών) στις γλυκοπατάτες μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στο πεπτικό σύστημα για την πρόληψη και τη διαχείριση των ελκών του δωδεκαδακτύλου και του στομάχου.
Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
Ενδιαφέροντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση γλυκοπατάτας μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη – στην πραγματικότητα, είναι αυτό που δίνει στην γλυκοπατάτα τη λαμπερή πορτοκαλί σάρκα της. Όταν τρώμε βήτα-καροτίνη, το σώμα μας τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλή όραση. Μελέτη μάλιστα διαπίστωσε ότι οι μωβ γλυκοπατάτες περιέχουν μια συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών γνωστών ως ανθοκυανίνες, οι οποίες επίσης έχουν αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικές ιδιότητες για τη διατήρηση της όρασης.
Οι γλυκοπατάτες πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ανοσολογικής λειτουργίας. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι ευεργετική για καλή όραση, λαμπερό δέρμα και ισχυρό ανοσοποιητικό.
Σε γενικές γραμμές, οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν καταναλωθούν με μέτρο και μαγειρευτούν υγιεινά (όχι τηγανιτές!) οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές με υψηλή διατροφική αξία.
Παρόλα αυτά ως αμυλούχο λαχανικό περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και θερμίδες.
Επιπλέον, άνθρωποι με ιστορικό πέτρας στο νεφρό καλό θα ήταν να αποφύγουν την υπερβολική κατανάλωση γλυκοπατάτας, αφού είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ που συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας.