Πνιγμοί παιδιών: Παρότι η επίσκεψή μας στην πισίνα συνήθως συνδέεται με την έννοια της καλοκαιρινής διασκέδασης, οι κίνδυνοι που αυτή η δραστηριότητα ενέχει φαίνεται να αποκτούν μεγαλύτερη προβολή. Τα ποσοστά των πνιγμών, ειδικά μεταξύ των μικρών παιδιών, φαίνεται να αυξάνονται δραματικά.
Ο πνιγμός αποτελεί μια απειλή που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και, παρά τα προληπτικά μέτρα που γνωρίζουμε, παραμένει η κύρια αιτία ακούσιων τραυματισμών και θανάτων παιδιών ηλικίας 1 έως 4 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επιπλέον, ο πνιγμός αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου – ως αποτέλεσμα ατυχήματος – σε παιδιά ηλικίας 5 έως 19 ετών. Πραγματικά, σχεδόν 900 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο – και χιλιάδες έχουν μη θανατηφόρους τραυματισμούς – λόγω περιστατικών σε πισίνες, ωκεανούς, λίμνες, ρυάκια, μπανιέρες και ακόμη και από κουβάδες με νερό. Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών των τραγικών ατυχημάτων συμβαίνει σε δημόσιες ή οικιακές πισίνες.
Η αλήθεια είναι ότι οι πισίνες φαίνονται ως μια ελκυστική επιλογή για τη διασκέδαση των παιδιών, καθώς μπορούν να παίζουν στο νερό για πολλές ώρες, αναπτύσσοντας τις κοινωνικές και κολυμβητικές τους δεξιότητες. Για πολλούς γονείς, η πισίνα αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή, καθώς προσφέρει έναν περιφραγμένο χώρο που παραμένει πάντα υπό επίβλεψη, ενώ απουσιάζουν απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως ισχυρά ρεύματα ή κύματα που μπορεί να αποβλακώσουν τα παιδιά στα βαθιά νερά. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει από αυτήν την εικόνα. Ίσως η πεποίθησή μας για την απόλυτη ασφάλεια στις πισίνες είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι ο πνιγμός παραμένει η κύρια αιτία θανάτου παιδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Παρόλο που ακούγεται τρομακτικό, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για τον πιθανό κίνδυνο του πνιγμού και να το κάνουμε αυτό μέρος της συνεχούς συζήτησης μεταξύ γονέων και παιδιών. Πρέπει να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για όλες τις πτυχές της ασφάλειας στο νερό. Το 70% των πνιγμών συμβαίνει όταν τα παιδιά δεν κολυμπούν. Από το γλίστρημα στο βρεγμένο πάτωμα της πισίνας μέχρι την προσπάθεια να πιάσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι που έπεσε μέσα, πρέπει να μάθουμε στα μικρά παιδιά ότι το νερό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στο νερό ή να πηγαίνουν κοντά του χωρίς την παρουσία ενηλίκου, ακριβώς όπως δεν διασχίζουν τον δρόμο μόνα τους. Πρέπει να ενισχύουμε αυτό το μήνυμα τακτικά, όπως ενισχύουμε και όλους τους άλλους κανόνες του σπιτιού.
Οι ναυαγοσώστες επισημαίνουν συνεχώς αυτό το πρόβλημα. Οι γονείς και οι φροντιστές εμφανίζονται στην πισίνα, λένε στα παιδιά να παραμείνουν σε ρηχά νερά και στη συνέχεια επιδίδονται αμέσως στις δραστηριότητές τους με τα κινητά τους τηλέφωνα”, εξηγεί ο Josh Rowland, υπεύθυνος προϊόντων aquatics για τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Αν και τα παιδιά συνήθως επιβλέπονται από ναυαγοσώστες ή άλλους ενήλικες, αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα επιλύεται. Τα παιδιά μπορούν να γλιστρήσουν αθόρυβα κάτω από την επιφάνεια και να πνιγούν σε λίγα δευτερόλεπτα – τον ακριβή χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να κάνει μια ανάρτηση στο Instagram. Δεν είναι απαραίτητο να αφήνετε το τηλέφωνό σας στο σπίτι – στην πραγματικότητα, θα πρέπει να το έχετε πλήρως φορτισμένο και σε κοντινή απόσταση, ώστε να μπορείτε να καλέσετε βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, είναι καλύτερο να απομακρύνετε λίγο το τηλέφωνό σας και να το βάλετε στην τσάντα σας, αφήνοντας κατά μέρος τον ατελείωτο κύκλο του κυλίσματος στην οθόνη. Ακόμα κι αν χρειάζεται να στείλετε ένα σημαντικό μήνυμα, email ή να κάνετε μια κλήση, βρείτε έναν ενήλικα υπεύθυνο που μπορεί να παρακολουθεί το παιδί σας ενώ εσείς απομακρύνεστε.
Είναι σημαντικό να θεωρήσετε τα μαθήματα κολύμβησης ως προτεραιότητα για την υγεία του παιδιού σας, ακόμα και αν δεν ζείτε κοντά σε νερό. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το παιδί σας θα βρεθεί κάποια στιγμή κοντά σε νερό, είτε κατά τη διάρκεια των διακοπών, είτε στο σπίτι κάποιου άλλου. Τα μαθήματα κολύμβησης δεν μπορούν να εγγυηθούν απόλυτη προστασία από τον πνιγμό, αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), μπορούν να είναι επωφελή για παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών. Εάν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για καθοδήγηση. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μαθήματα στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας. Ο στόχος είναι να γίνουν άνετα μέσα στο νερό, έτσι ώστε όταν είναι έτοιμα αναπτυξιακά, να μπορούν να μάθουν και να χρησιμοποιήσουν δεξιότητες που θα μπορούσαν να είναι σωτήριες.
Αποφύγετε να βασίζεστε σε πλωτήρες, εσωτερικούς σωλήνες ή νουντλς κολύμβησης, καθώς αυτά είναι απλώς παιχνίδια για την πισίνα και δεν προσφέρουν πραγματική προστασία από τον πνιγμό. Εάν κάποιος χρειάζεται πρόσθετη υποστήριξη στην πισίνα, χρησιμοποιήστε μόνο συσκευές επίπλευσης που έχουν εγκριθεί από την ακτοφυλακή.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί ακόμα και σε πολύ χαμηλό νερό, ύψους λιγότερο από 5 εκατοστά. Ακόμα και οι μικρές φουσκωτές πισίνες απαιτούν συνεχή επίβλεψη και πρέπει να αδειάζονται και να αποθηκεύονται μακριά όταν δεν χρησιμοποιούνται. Εντός του σπιτιού, βεβαιωθείτε ότι αδειάζετε τα νερά σε κουβάδες, τοποθετείτε κλειδαριές στις τουαλέτες και παραμένετε μαζί με το παιδί σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Κάθε στοιχείο νερού απαιτεί την πλήρη προσοχή μας.