Η δυσκοιλιότητα είναι μία πολύ ενοχλητική κατάσταση, που δυστυχώς, βιώνει μεγάλο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι γρήγορης ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα, χρησιμοποιώντας φυσικές μεθόδους και προϊόντα που είναι διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που ότι το έντερο έχει μικρή κινητικότητα, κυρίως λόγω του ότι περιέχει λιγότερο νερό από το φυσιολογικό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα φάρμακα.
Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσετε για ν’ ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα.
Δυσκοιλιότητα: Πιείτε νερό
Πίνετε από δύο ως τέσσερα ποτήρια ζεστό νερό κάθε φορά που είστε δυσκοίλιοι. Αν έχετε δυσκοιλιότητα για αρκετές ημέρες, πίνετε φρέσκο νερό κάθε πρωί μόλις ξυπνάτε. Γενικά, θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον δέκα ποτήρια ζεστό νερό κάθε μέρα. Το νερό είναι ένα από τα καλύτερα υγρά που ξεπλένουν τα κατάλοιπα και τις τοξίνες από το σώμα. Άλλα ποτά, όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά, δεν συγκρίνονται, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας σας ή από το πόσο φυσικά είναι, επειδή συνήθως περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης που θα μπορούσε στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.
Δυσκοιλιότητα: Φάτε φρούτα και λαχανικά
Τρώτε φρούτα, λαχανικά και άλλες τροφές με άφθονες φυτικές ίνες για να αυξήσετε την καθημερινή σας πρόσληψη ινών. Καταναλώνετε τουλάχιστον 24 με 38 γραμμάρια ινών την ημέρα. Η δυσκοιλιότητα είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας λιπών, επεξεργασμένης ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων, αντί ινών από πλήρη σιτηρά, πίτουρο, φρούτα και λαχανικά.
Σκεφτείτε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ινών, ακόμα και αν λαμβάνετε το μεγαλύτερο μέρος των ινών σας από τις καθημερινές σας τροφές. Οι φυτικές ίνες δεν μπορούν πάντοτε να χωνευτούν από τα ένζυμα στο ανθρώπινο σώμα, έτσι δεν απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, οι ίνες παραμένουν στο παχύ έντερο, όπου απορροφούν νερό και μαλακώνουν τα κόπρανα.
Μερικές τροφές πλούσιες σε ίνες είναι: σμέουρα, αχλάδια και μήλα, ζυμαρικά ολικής άλεσης (μαγειρεμένα), κριθάρι (μαγειρεμένο) και πίτουρο· ρεβίθια (μαγειρεμένα), μαύρα φασόλια (μαγειρεμένα) και φακές (μαγειρεμένες)· αγκινάρες (μαγειρεμένες), αρακάς (μαγειρεμένος) και μπρόκολο.
Δυσκοιλιότητα: Πιείτε καφέ
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τον καφέ ως μια γρήγορη λύση για τη δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει τον μυ του πεπτικού σας σωλήνα, προκαλώντας κινητικότητα του εντέρου. Από την άλλη πλευρά, ο καφές είναι επίσης διουρητικός, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνει την υγρασία στα κόπρανα, κάνοντας την αποβολή τους δυσκολότερη. Οι γιατροί συνιστούν την αποφυγή των διουρητικών, όπως ο καφές, το οινόπνευμα, τα ποτά τύπου κόλα και το τσάι, για τον παραπάνω λόγο.
Δυσκοιλιότητα: Φάτε δαμάσκηνα
Φάτε τέσσερα δαμάσκηνα ή πιείτε δύο ποτήρια χυμό δαμάσκηνο. Τα δαμάσκηνα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ίνες και περιέχουν σορβιτόλη, ένα σάκχαρο που μαλακώνει τα κόπρανα και βοηθά με φυσικό τρόπο στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Η σορβιτόλη είναι ένα ήπιο διεγερτικό του παχέος εντέρου το οποίο συμβάλλει στη μείωση του χρόνου της κίνησης των κοπράνων και μειώνει την πιθανότητα δυσκοιλιότητας.
Αν δεν σας αρέσει η ρυτιδιασμένη υφή ή η ιδιαίτερη γεύση των δαμάσκηνων, ο χυμός τους μπορεί να αποτελεί μια ελκυστικότερη εναλλακτική. Αρχίζει να επενεργεί σε μερικές μόνο ώρες, άρα είναι σημαντικό να πιείτε πρώτα ένα ποτήρι και να δείτε αν έχει αποτελέσματα, πριν δοκιμάσετε να πιείτε ακόμα ένα. Αν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να αντιμετωπίσετε τον αντίθετο κίνδυνο: τη διάρροια.
Έχετε υπόψη σας ότι τα δαμάσκηνα περιέχουν 14,7 γραμμάρια σορβιτόλης ανά 100 γραμμάρια, ενώ ο χυμός δαμάσκηνο περιέχει 6,1 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Θα πρέπει να πιείτε περισσότερο χυμό δαμάσκηνο για να έχετε τις ίδιες ωφέλειες για την υγεία και να θυμάστε ότι τα ξερά δαμάσκηνα είναι επεξεργασμένα και περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.
Δυσκοιλιότητα: Η άσκηση βοηθάει
Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε να μένετε καθισμένοι για περισσότερα από δέκα λεπτά και κρατάτε το σώμα σας σε κίνηση. Η μέτρια σωματική άσκηση είναι καλύτερη, όμως ακόμα και ένας περίπατος τριάντα λεπτών θα συνεισφέρει στην προαγωγή της υγιούς κινητικότητας του εντέρου.