Δυσανεξία στη γλουτένη. Τι πρέπει να γνωρίζουμε; Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν; Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, την σίκαλη, το κριθάρι και την βρώμη, δίνει στην ζύμη ελαστικότητα και την βοηθάει να φουσκώσει.
Παρόλο που δεν πειράζει τους περισσότερους, κάποιοι αντιδρούν αλλεργικά με αποτέλεσμα να έχουν δυσανεξία στην γλoυτένη. Ή αλλιώς κοιλιοκάκη. Αυτή είναι μία επικίνδυνη αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά συμπτώματα.
Η γλουτένη είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Μπορεί να πάρει μήνες ή και χρόνια για να φύγει εντελώς από το σώμα. Παρόλο που η δυσανεξία στην γλoυτένη εκδηλώνεται με πολλά συμπτώματα, συχνά περνάει απαρατήρητη μέχρι να γίνει σοβαρό το πρόβλημα.
Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίσουμε ποια είναι τα συμπτώματα προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία μας.
Δείτε τα 10 πιο συνηθισμένα συμπτώματα παρακάτω:
10. Προβλήματα στο πεπτικό – συχνά αέρια, δυσκοιλιότητα και διάρροια.
9. Keratosis pilaris (δέρμα κοτόπουλου) – αυτό συνήθως οφείλεται στην έλλειψη λιπαρών οξέων και βιταμίνης Α στο σώμα αλλά μπορεί να προκαλείται και από την κοιλιοκάκη.
8. Κούραση, ομίχλη στο μυαλό και αίσθημα κούρασης μετά το φαγητό.
7. Νευρολογικά συμπτώματα – απώλεια ισορροπίας και αίσθημα ζαλάδας χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο.
6. Διάγνωση του Hashimoto, Λύκου, Ψωρίαση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκληροδερμία ή MS – όλες αυτές οι διαταραχές έχουν συσχετιστεί με δυσανεξία στη γλουτένη.
5. Ορμονικές διαταραχές – εάν οι ορμόνες σας είναι εκτός ισορροπίας, θα μπορούσε να οφείλεται η δυσανεξία στην γλουτένη.
4. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
3. Ινομυαλγία και κούραση
2. Φλεγμονές στις αρθρώσεις και πρήξιμο
1. Άγχος, κατάθλιψη – έρευνες δείχνουν σύνδεση των συμπτωμάτων αυτών με την κοιλιοκάκη.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να αλλάξετε διατροφή για μερικές εβδομάδες και να σημειώνετε τις αλλαγές. Αφού σταματήσετε να τρώτε τροφές με γλoυτένη, δοκιμάστε να τις φάτε ξανά. Εάν δείτε πως νιώθετε άσχημα και φουσκωμένοι, μάλλον φταίει η δυσανεξία στην γλoυτένη.
Εξάλλου υπάρχουν και τα τεστ δυσανεξίας, για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.