Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος έρχεται δεύτερος στη Δύση. Μάλιστα, οι εξειδικευμένες γονιδιωματικές εξετάσεις για διάγνωση καρκίνου θα πραγματοποιούνται από το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας. Πέρα από αυτές, στο ίδιο δίκτυο θα λαμβάνουν χώρα και γονιδιωματικές εξετάσεις για προδιάθεση καρκίνου.
«Η ιατρική ακριβείας αφορά τον προσδιορισμό γενετικών μοριακών διαταραχών. Δηλαδή, αλλοιώσεων στην αλυσίδα του DNA του ανθρώπινου γονιδιώματος, που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες. Ασθένειες, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με την κληρονομικότητα. Το περιβάλλον όπου ζει κάποιος ή τον τρόπο ζωής του. Μέσω της ιατρικής ακριβείας, μπορεί όχι μόνο να εντοπιστεί η προδιάθεση για εκδήλωση μιας συγκεκριμένης νόσου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εφόσον αυτή έχει ήδη εκδηλωθεί, με στοχευμένη ιατροφαρμακευτική πρόληψη και εξατομικευμένη θεραπεία, λιγότερες παρενέργειες και μείωση του κόστους περίθαλψης».
«Ένα σχήμα θεραπείας που μπορεί να μην είναι τόσο κατάλληλο για έναν ασθενή, μπορεί να είναι αποτελεσματικό για έναν άλλο που πάσχει από την ίδια νόσο με ίδια φαινομενολογικά συμπτώματα αλλά με διαφορετική γενετική προέλευση. Κατά συνέπεια, μπορεί να γίνει η κατάλληλη εξατομικευμένη επιλογή θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά».
«Σε όσους καταφεύγουν σε ιδιωτικούς φορείς το κόστος είναι υψηλό – εξαρτάται από τον αριθμό των γονιδίων που ελέγχονται και αποτιμάται από τους ειδικούς σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Το Δίκτυο θα καλύπτει το κόστος αυτό, δίνοντας πρόσβαση για εξειδικευμένες εξετάσεις σε μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Θα ήθελα να τονίσω ότι με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο ο τομέας έρευνας και καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ συνεργάζεται στενά, καθορίζονται επακριβώς η διαδικασία πρόσβασης στις διαγνωστικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το Δίκτυο, ο τρόπος των εξετάσεων, τα γονίδια προς έλεγχο και οι κατηγορίες καρκίνου που θα εξετάζονται. Οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιούνται μόνο σε ασθενείς που παραπέμπονται από τους θεράποντες ιατρούς τους προς τις μονάδες του Δικτύου χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή από πλευράς του ασθενούς, ενώ ο χρόνος αναμονής μπορεί να κυμαίνεται από μία μέχρι μερικές ημέρες, ανάλογα με τον αριθμό των γονιδίων που ελέγχονται και των δειγμάτων που εξετάζονται».
«Στις μονάδες μετέχουν ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας με αξιοσημείωτη δράση στον χώρο της έρευνας και των κλινικών εφαρμογών της μοριακής βιολογίας, της ιατρικής και της πληροφορικής. Εξάλλου, η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην ογκολογία στοχεύει και στον εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού των μονάδων».